Jordbävning i Chile

”Hänger du med i nyheterna?” frågade pappa när han ringde för ett par timmar sedan.
”Nej, vad är det nu då?” svarar jag och han är antagligen inte förvånad, då det inte är första gången nyheter når mig via norra Järvträsk. Sedan är väl inte Nyhetskanalen det första jag tänker på när jag vaknar en lördagsmorgon.
”Kolla på CNN, det har varit en jättestor jordbävning i Chile och dom pratar om tsunamivågor på upp till 40 meter som kan komma att nå Hawaii”, säger han och jag bänkar mig framför teven.

I detta nu säger de på CNN att 40 meter nog inte är möjligt från detta, utan kanske 10-15 meter, men ändå. Det är jordbävning i Chile och det pratas om att Hawaii kan drabbas och det är tsunamivarning i hela Stilla Havet. Det är alltid otäckt när moder natur skakar om oss på sitt oberäkneliga sätt och finns det något annat tillfälle där människan står mer maktlös?

Vågorna väntas nå Hawaii om sex timmar och befolkningen väntas se en 15 meter hög våg, och det kan dessutom komma flera vågor och de som kommer efter kan vara större. Är det bara jag som tycker det låter som ett tevespel? Hur kan man sitta vid ett fönster och spana ut på havet efter en våg som är fyra gånger högre än huset man bor i? Och hur kan man veta sex timmar innan att en våg kan komma att uppenbara sig? Jag vet inte hur mycket som är rena fakta, men det låter mest som spekulationer. Det kan lika gärna inte blå någon våg alls, och om det blir kan den vara dubbelt så stor än väntat.

Mina tankar går givetvis till de på Hawaii som jag lärde känna under min tid där. Jag är inte särskilt orolig för människorna då jag är övertygad om att de tar hand om varandra och ser till att komma i säkerhet. Tanken på deras hus som är belägna precis vid havet är däremot inte lika rolig. Även om 10 meter är betydligt mindre än 40, är det säkerligen alldeles tillräckligt för att skapa majbrasor runtom öarna.

Det är läskigt. Och sex timmar, det är en lång tid men ändå vilken tur att det är så läget är och att ortsbefolkningen har tid på sig att komma i säkerhet.

Nu är det bara väntan.

Detta inlägg publicerades i Privat och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s