Mötet

Det ska hållas möte i Järvträsks byastuga angående planerna om att sätta upp tjugoen vindkraftsverk i området. Representant från vindkraftverksföretaget och representant från allmänningen är på plats, likaså flertalet bybor. Antalet närvarande är fler än väntat och fler bord och stolar måste placeras ut i lokalen innan det drar igång. Sida efter sida i Powerpoint-presentationen består av siffror. Det är siffror på kostnader och intäkter, vem som vinner och tjänar och hur mycket.

Det dröjer rätt länge innan första frågan kommer, och en åhörare påpekar i samband med detta hur vindkraftverk skulle påverka investeringarna i det närliggande kultur- och naturreservatet Gallejaur. Den här mannen, som är biolog och har varit verksam i just Gallejaur, ger en bra redogörelse hur extraordinär och ovanlig natur det är som faktiskt kommer att påverkas. Mothugget han får är klumpigt, kränkande och oväsentligt. Mannen från vindkraftsbolaget frågar nämligen var biologen kommer ifrån, för det är ju uppenbart att han inte är född här. Biologen svarar var han bor, men mannen är inte nöjd då det hörs att biologen inte är född där heller. Vad nu det har med saken att göra. Mannen från vindkraftsbolaget säger att det är svårt att förstå när man inte är född här. Själv är han uppvuxen med en gruva i närheten av bostaden och ljudet från vindsnurrorna inte är något i jämförelse. Vad nu det har med diskussionen att göra, då det var miljöpåverkan biologen talade om. Och så här fortsätter det. Nedlåtande, arroganta, intetsägande och nonchalanta svar varvas med dåliga jämförelser och uppmaningar.

Ett år tidigare hade en av sommarstugeägarna i byn varit i kontakt med mannen från vindkraftsverket i ett helt annat ärende, men detta hade ändå kommit på tal och mannen hade då sagt att det inte var aktuellt med tjugoen vindkraftverk i Järvträsk. Varför? Därför att om Storälgen blir verklighet vill de inte förstöra utsikten. Ett år har gått och åsikten har ändrats.

Det där om uppdämningen av Gallejaursjön är också en scen väl värd att återberätta, men dessvärre vet jag inte riktigt hur det hela gick till. Och tänk att en av byns lugnaste människor svär åt en annan, ”sätt dig ner för fan, jag vet hur du fungerar”. Det är mötets höjdpunkt, ur ett mer dramatiskt perspektiv.

Mitt i mötet åker ett papper fram och ett deklarerande att ”ja just det, vi ska ju fylla i närvaron på er som är här”. Någon undrar varför, och vi får svaret att det är för att Länsstyrelsen ska veta vilka som närvarat och fått informationen. Hela grejen är så fånig att när pappret landar framför mig och pennan hamnar i min hand lyckas jag inte skriva dit mitt namn, det går inte. Istället ser jag hur min självgående pennspets skriver dit ”George Clooney”. Jag skickar listan vidare till kvinnan som sitter bredvid mig (I-M). Hon granskar listan och ja, hon börjar så smått fnissa när hon upptäcker vad jag skrivit dit. Hon fnissar ännu mer, jag kan givetvis inte hålla mig utan börjar fnissa jag också. Som om inte det räcker är det precis när biologen pratar för andra gången och det hela blir alldeles för mycket ”hålla sig för skratt i kyrkan”. Hoppas i alla fall att den kloke mannen inte tar illa vid sig, då våra högstadiefasoner inte har något med honom att göra. Nu så här i efterhand undrar jag om det var så klokt att skriva George Clooney, det är säkert brottsligt att skriva någon annans namn, och det är säkert brottsligt att inte skriva dit sitt eget.

När det talas om att allmänningen inte meddelat sina medlemmar om vad som har sagts i ärendet frågar någon om det inte finns något mötesprotokoll där medlemmarna kan läsa. ”Det finns på internet” blir svaret, men får snabbt mothugg då det visserligen finns, men där står inget om några vindkraftverksplaner i Järvträsk. Svaret blir att ”bara beslut som tagits protokollförs”. Är inte ett protokoll till för att de som inte kunnat närvara på mötet ska kunna se vad som tagits upp? Detta ifrågasätts ytterligare, men mannen som agerar kommatecken och inte låter någon av byborna tala till punkt avbryter snabbt med ”om man inte är närvarande på möten så ska man inte heller ha någon åsikt”. Lustigt, kan tyckas, att samme man med den åsikten inte är bosatt i Järvträsk och därmed slipper skåda vindkraften från sitt sovrumsfönster.

Med dödsstöten i fickan talas det om utveckling och att det är positivt för bygden. De talar om att det är svårt att få den här typen av investeringar och att vi borde vara glada och visa tacksamhet. Och varför skulle tjugoen vindkraftverk på andra sidan sjön påverka utsikten? Men det gör det, påverkar utsikten. Det skulle påverka utsikten från alla våra fönster. Det skulle påverka stora jaktområden. Med all säkerhet skulle det begränsa utsikterna för en utökad turism och det skulle påverka turismen vi redan har. Det skulle påverka utomstående i ett beslut om att flytta in.

Efter nästan två timmars diskussion och möte vet byborna vad ett vindkraftverk kostar och hur många nya arbetstillfällen det kan generera. På vilket sätt vindkraft är bra för miljön har inte nämnts, men mötet speglar också alltför väl vad dessa tjugoen vindkraftverk handlar om och det är pengar.

Det hålls möten till höger och vänster där folket får tycka till, men i slutändan är det ändå alltid de berörda som ligger platta mot marken, överkörda av den småaktiga politiken ännu en gång. Det är inte pengar och bristen på arbete som i första hand gör att ungdomen flyr glesbygden för annan mark, det är attityden hos de så kallade makthavarna som driver dem härifrån.

Det här inlägget postades i Privat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s