”Design av informationsteknik”, Löwgren & Stolterman

Det är svårt att såga, och inte är det särskilt roligt. I en kurs som jag läser fick vi till uppgift att läsa boken ”Design av informationsteknik” och sedan skriva en läslogg med reflektioner kring boken. Jag visste inte riktigt vad jag skulle skriva då boken är bland det värsta jag någonsin har läst, och jag har läst mycket. Slutligen kom jag fram till att de faktiskt ber om mina reflektioner, så jag skrev dem. Häromdagen hade jag fått feedback om det jag skrivit och så här lät det:

Hej Malin!

Jag håller med dig i din kritik av språket, tycker själv att det
ibland är onödigt komplicerat. Jag tycker att du har flera poänger i
din kritik av boken och det känns som att du läst. Samtidigt är boken
ett av få exempel på litteratur som tar upp designbaserad
interaktionsdesign. Många gånger översätts idag MDI till
interaktionsdesign och det är då intressant att fundera över hur detta
skiljer sig åt. Löwgren och Stolterman försöker närma sig området med
ett designperspektiv – försöker att hitta ett sätt att introducera
designtänkande i interaktionsdesign/MDI-sammanhang, och inspireras av
flera olika designdiscipliner. Vår tanke är att boken sKan en
interaktionsdesigner lära sig av andra designområden för att skapa
bättre digitala artefakter? Vi får ta med oss din kritik av boken till
framtida kurser. Du tar upp flera intressanta aspekter av språket.
Exempel är alltid bra och vi kan hålla med om att boken är väldigt
abstrakt i vissa kapitel. Du tar upp relevanta saker, och kritiserar
just de svagheter som boken har. Även om du inte läser den igen kan
kanske metoderna vara något du tar med dig?

Välsågat! 🙂 Bra jobbat! Med vänliga hälsningar Mårten

Se där, Malin kan också såga väl. Nedan finns läsloggen i sin helhet, om du orkar läsa den. Jag förstår om du inte gör det. Full förståelse.

Att utforma digitala artefakter är ett designarbete. Design av informationsteknik är inte bara en av många designprocesser i samhället utan i dag kanske en av de allra viktigaste.” s.xi

Redan i förordet, ja faktiskt den första meningen, sägs egentligen det mest viktiga i hela boken. Design idag är vad som gör en produkt framgångsrik, och design är vad som gör att en produkt inte blir det. Oavsett vad jag ska formge måste jag ha kontakt med den slutgiltiga användaren för att få veta om resultatet är användbart.

Vår avsikt med att använda så enkla och breda rollbegrepp …” s.10

Jag har läst böcker inom studentlitteraturen, men den här boken kan vara det värsta jag har läst. Det känns som om författarna suttit framför Word, högerklickat och kollat in synonymerna och däribland valt den allra svåraste. Och mitt ordförråd är stort, men bokens språk är så komplicerat att jag stundtals funderar om författarna själva vet vad som står.

Designern måste vara kritisk gentemot beskrivningar av designprocessen och tillägna sig dem baserat på en förståelse av arbetets syfte och mål, snarare än bara >tillämpa< dem.” s.21

Att ställa frågor är inte bara ett sätt att lära sig mer om förutsättningarna, utan om det görs på allvar kan det leda till att man utmanar hela sin förståelse av den rådande situationen.” s.35

Boken innehåller ett begränsat antal exempel och flertalet av dessa är i sig så ovanliga att det inte alltid hjälper särskilt mycket.

Själva begreppet människa-datorinteraktion säger en hel del om vad det innebär, men jag kan inte påstå att den här boken har hjälpt mig att förstå det, lika mycket som den stjälpt. Det är svåra förklaringar och språket är långt bortom byråkratisvenska.

På sina håll kommer det dock fram fragment som visar att det jag från början fått för mig att ämnet handlar om, också är det rätta. Många saker som står är så självklara att jag måste skratta högt i min ensamhet. ”Använd frågor för att generera alternativ. Använd alternativ för att generera frågor. Hitta alternativ som är maximalt olika.” Om man inte redan vet detta, om man inte redan vet att frågor är till för att få projekt att gå framåt, bör man då överhuvudtaget beblanda sig med någon form av projektarbete? Vidare i avsnittet ”Argumentativa tekniker” står det ”leta efter generella frågor för att säkra konsekvens i arbetet.” Vad betyder det? Finns det inte något enklare sätt att förklara det för en stackars student? Det här är bara ett exempel bland många som genomsyrar hela boken. Rena självklarheter blandas med totalt obegripliga meningar.

Men visst, allt är inte guld som glimmar och i det här fallet är inte att som är skrivet helt obegripligt. Avsnittet om de sex tänkarmössorna är inspirerande och kreativt, och en designprocess som jag själv kommer att ta med mig in i framtiden. Det är ett bra (och enkelt förklarat!) sätt om vilka olika synvinklar man kan ta på sig för att utvärdera en idé.

Sidorna om olika kvaliteter som startar på sidan 173 är också informativa. Där står det mer om vilka olika alternativ som finns för att konsumenten ska vilja använda den kommande produkten flera gånger.

Jag är ett stort fan av böcker och att såga dem vid fotknölarna är något jag helst inte gör, men jag måste. Att läsa den här boken var från början till slut en enda lång väntan. Väntan på vad? Väntan på något begripligt, handfast och lättförstått. Alldeles för många gånger står det i meningar ”och vi vill påpeka, vi måste meddela, det går inte att visa, det är inte så enkelt”. Det är så svävande och flummigt att jag vet inte riktigt vad jag ska säga. En läslogg är till för att visa att läsaren läst och tagit till sig innehållet. Läst har jag gjort, men tagit till mig, jag vet faktiskt inte. Det jag vet är att jag inte blir klokare av att läsa boken igen, usch jag mår faktiskt lite dåligt vid blotta tanken på att göra det.

Om jag nu bara ska se till boken har det nyttigaste för mig med hela läsloggen varit upplevelsen och insikten på hur olika kurslitteratur faktiskt kan vara. Det är bra att läsa något så oförståeligt och jobbigt, för jag lovar att nästa kursbok kommer att bläddras igenom med glädje.

Annonser
Det här inlägget postades i Betyg 1-3, Bokrecension, Facklitteratur, Formgivning och foto, Läsande, Studentlitteratur. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till ”Design av informationsteknik”, Löwgren & Stolterman

 1. Lovisa skriver:

  Hahaha bra Malin!! Kommer så väl ihåg hur du kämpade med denna när jag var på besök. Du var tvungen läsa en sida i taget och ta paus mellan varven för att inte tråkas ihjäl 😛

 2. Beundrare skriver:

  Det där är tamefan det bästa jag läst!

 3. Mikaela skriver:

  Jag läser den boken nu i min kurs i Interaktionsdesign, den är himla seg att ta sig igenom, haha!

 4. Mathias Nylund skriver:

  Hej Malin! Vad skönt att höra att någon tycker som jag. När jag nyligen utgjöt mitt missnöje över fikonspråk i kursböckerna till mina kurskamrater på fb fick jag inget gehör. De tycker/låtsas tycka att kurslitteraturen är toppen. Jag skrev då såhär:

  ”Är det ingen annan som provoceras av att kursen och uppgifterna går ut på att trampa samma snömos om och om igen? Det mesta vi lärt oss hittills kan sammanfattas i meningen: kunskap existerar både hos individen och i dennes omkringliggande miljö. Diskussionen går ut på att alla måste krysta fram sin egen version av de olika termerna som oftast betyder samma sak. Sedan ska alla andra ytterligare krysta fram en analys av analysen.

  Själva kontentan består av självklarheter, men sedan ska det broderas ut och ikläs en så komplicerad språkdräkt som möjligt. Ska vi alls lära oss något användbart på den här kursen? Eller ska akademiska studier se ut så här, och det är jag som inte passar in?”

 5. John skriver:

  Oj, jag kan bara hålla med. Det läskiga är att ditt inlägg är 5 år gammalt. Vi använder samma bok idag på Interaktionsdesignkursen på Kristiansstad Högskola… Och den har inte blivit ett dugg roligare.

 6. elias skriver:

  Vi använder fortfarande samma bok i designkursen… håller helt med dig… Jag fattar förlorar förståelsen av något, så fort jag förstått det, på grund av all flummighet. Helt sjukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s