”Klarspråk på nätet”, Helena Englund Hjalmarsson

Detta är ett inlägg i en litteraturdiskussion i kursen Att skriva på nätet, om boken ”Klarspråk på nätet”. Diskussionen handlade om skillnaden mellan skrift på webb och i tryckta medier.

—–

”Klarspråk på nätet” innehåller många nyttiga vinklar och tips som visar skillnaden mellan tryck och webb.

Tidningsdesign har en mycket större möjlighet att göra intryck än en webbsida då webbsidor begränsas av kortare texter, färre bilder och en betydligt mer begränsad typografi.

Det står också att det kan vara frestande att spara tid och pengar genom att återanvända intranätets design på den publika webbplatsen på internet. Den främsta anledningen till att inte göra det är att företagets anställda har tillgång till både, och om designen skiljer sig blir det lättare för dem att hålla isär informationen. Det här har jag själv aldrig tänkt på innan jag nu läste det och måste säga att det är bland det bästa som står i boken enligt mig.

Det är också viktigt med en struktur som stöder användarens syften och det ger nio gånger mer användbarhet enligt tester. Det visar hur viktigt det är att engagera sina användare för att få feedback och göra det bästa av situationen. Att informationen inte får finnas mer än tre klick bort från första sidan är också ett enkelt men mycket bra tips.

Rent korrekturmässigt finns det också många skillnader mellan webb och tryck. På webben är radbrytningar att föredra framför indrag, något som sällan är åsikter i tryckta medier. Dessutom är det inte så att typsnitt på nätet väljs främst på grund av sitt utseende, utan på sin läsbarhet.

Detta är absolut en bok jag rekommenderar, och en bok jag kan tänka mig att läsa igen.

(8/10)

Detta inlägg publicerades i Övriga förlag, Betyg 7-8, Bokrecension, Facklitteratur, Formgivning och foto, Skrivande. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Klarspråk på nätet”, Helena Englund Hjalmarsson

  1. cwaste skriver:

    Jag gillade också boken! 🙂
    Den innehöll många konkreta och bra tips på hur man kan göra en webbplats mer användarvänlig. Jag hade till exempel aldrig tidigare läst om ”brödsmulor”, vilket jag tycker är ett underbart begrepp.
    Vänliga hälsningar
    Charlotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s