”Flugornas herre”, William Golding

Ett flygplan nödlandar på en öde ö, och de enda som överlever är ett gäng unga pojkar. Ralph blir utvald till gruppens ledare och de försöker upprätthålla en demokrati där allas röst är lika mycket värda. Det går bra till en början, men när två grupper börjar bildas är också när saker och ting börjar gå fruktansvärt fel.

Även om boken handlar om barn är det inte svårt att förstå att den egentligen handlar om vuxnas beteenden. William Golding visar vad maktbegär är och hur andra människors enkla följsamhet kan göda den på en felaktigt sätt.

”Flugornas herre” får en att känna både hopp och förtvivlan. Jag undrar först hur det kommer sig att barnen börjar agera som de gör, när den äldsta trots allt knappt är tonåring. Det som är skrämmande är att det dessa barn gör, i denna fiktiva roman, är sådant som vuxna pysslar med dagligen, i alldeles för många delar av världen.

(8/10)

Det här inlägget postades i Betyg 7-8, Bokrecension, Bonniers, Klassiker, Relationer, Spänning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s