”Människor helt utan betydelse”, Johan Kling

Magnus är en frilansande aktör inom tevebranschen, men det går inte särskilt bra med jobbet. Eller med något annat heller för den delen. Han misstänker att flickvännen Josefin inte älskar honom längre, och kanske hon är otrogen. Vi får följa med Magnus under en dag i hans liv och gissningsvis är den i stort sett som många andra dagar. Han hämtar ett brev. Väntar på samtal från sin flickvän. Träffar människor han känner men inte på något sätt saknat. Träffar människor som gör honom avundsjuk då de har pengar som han inte har, och åker på semestrar till platser Magnus aldrig kommer att få se. Han besöker arbetsplatser och får betalt för jobb han  har utfört, men trots att han får alldeles för lite pengar säger han ingenting.

”Människor helt utan betydelse” handlar om en man som låter sig trampas på och som tycker att alla andras liv verkar bättre än hans eget. Och om han bara hade mer pengar skulle livet vara så mycket bättre, men han ger inte direkt sken av någon som helst vilja att förbättra sitt liv.Relationen till Josefin är gullig och stundtals nästan lite för igenkännande. När han väntar på ett telefonsamtal från någon som aldrig ringer, alla har vi varit där. Ständigt osäker och förväntar sig det värsta, men hoppas på det bästa.

Jag kan genast säga att: Jag gillar inte den här Magnus. Han är en toffel utan motsats och jag hoppas att det här var en av hans sämre dagar, för det vore ju för tragiskt och han sakta vandrar genom livet och mest tycker synd om sig själv. Visst har boken sina ljusa stunder och dialogerna är bland de mest verklighetstrogna jag någonsin läst. Sedan att de inte är särskilt intressanta må så vara.

Hade det inte varit för att boken innehåller så lite text är jag tveksam på att jag hade läst ut den. Den är extremt lättläst, ur många synvinklar. Språket i den tilltalar mig inte alls, och när jag i slutet läste om att Johan Kling är regissör var det som att alla bitar föll på plats, för det är precis så boken är skriven. Som en teaterpjäs. Det är hackigt. Punkterna är nästan lika många som vokalerna. Inte bra. Gillas inte. Noll flyt. Förutom dialogerna då.

Tanken är väl att läsaren ska tycka synd om Magnus och känna sympati. Det kanske det är många som gör, kanske det är jag som är känslokall, men jag vill helst ge Magnus en spark i både arslet och någon annanstans. Jag har läst några andra recensioner och en del tycker den är helt fantastisk. Jag tycker den är smått fantastiskt dålig, men usch. Nu börjar jag må lite dåligt själv då jag inte gillar att skriva motorsågsrecensioner.

Redan från första sidan undrar jag hur boken ska ska sluta, men när den väl gjorde det blev det bara ett enda stort: ”Jaha”. Det var så boken fick mig att känna, från början till slut. ”Jaha.” Vänder blad. ”Jaha.” Vänder blad. ”Jaha.” Vänder blad. ”Jaha.” Slut. Tack och lov. Nu får jag läsa något annat.

(2/10)

———-
Andra bloggare om ”Människor helt utan betydelse”:
Ord och inga visor
Du är vad du läser
Bokhora

Detta inlägg publicerades i Betyg 1-3, Bokrecension, Norstedts, Relationer. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Människor helt utan betydelse”, Johan Kling

 1. nilla|utanpunkt skriver:

  På pricken min egen upplevelse av boken, från textens kvalitéer till meningen med stilen. Jag förstår inte alls alla ovationer. Vi får bilda en tjurig-klubb, bara du och jag.

  • malinthewriter skriver:

   Texten, boken och handlingen är ovanlig och något utöver det vanliga, fine. Men bara för det är det inte per automatik bra .. Men det beror nog mycket på hur man själv är. Vi är väl ena osympatiska jävlar helt enkelt?! *Stackars Magnus*

   😉

 2. Pingback: Bokenkät! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 3. Pingback: ”Jag älskar dig inte”, Christina Stielli | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s