”Vad är konst?”, Ernst Billgren

När jag bestämde mig för att läsa den här boken hade jag fått en väldigt felaktig uppfattning om den, jag trodde nämligen att alla sidor skulle besvara frågan Vad är konst? Hur jag nu kunde få för mig det, med tanke på att det under titeln står och 100 andra jätteviktiga frågor. Nåja, det blev en mycket positiv överraskning, och alla frågor har på sätt och vis anknytning till konst, så helt ute och cyklade var jag ändå inte.

9. Varför har många svårt att förstå konst?
75. Bör man förstå vad man håller på med?
104. Hur vet jag att jag jobbar med rätt grejer?

Varje fråga följs av ett kort svar och ett långt svar. Det korta svaret har, enligt mig, en tendens att uteslutande vara väldigt roligt. Svar:
9. För att det sällan finns något att förstå.
75. Inte nödvändigtvis.
104. Du har inget val.

De längre svaren är för det mesta roliga även de, men framförallt är de tankeväckande och frågorna som ställs handlar inte alls nödvändigtvis om konst. Det handlar om livet i smått och livet i stort. Det handlar om hur människor fungerar, tänker och inte tänker. Ernst Billgren har verkligen lyckats imponera på mig, och det är sannerligen inte det lättaste. Han är ju så klok. Eftersom det inte är särskilt längesedan jag läste Paulo Coelho kunde jag inte låta bli att jämföra dem en aning, ja ja skratta du, men det gjorde jag faktiskt. De vill båda förklara det ingen förstår och tipsa om saker man inte visste att man behövde veta, men nu när man vet det inte kan klara sig utan. Paulo Coelho gör det med högt svävande metaforer och utan tillstymmelse till humor. Ernst Billgren är Coelho utan knepiga formuleringar och han skriver ut sina förklaringar på sidorna, till skillnad från Coelho som har en tendens att placera dem mellan raderna. Okej, det var en något utmejslad liknelse, men ändå.

”Vad är konst?” är en lättläst, informativ och snygg pocket (mitt exemplar har guldbokstäver och inte svart, som det som visas ovan). Det är en sådan där bok som man vill ha i bokhyllan, och det är en sådan där bok som man kan ta fram och bläddra lite i, utan att nödvändigtvis läsa från sida ett. Oavsett om man gillar konst eller inte, vet jag inte hur ”Vad är konst?” skulle kunna vara bättre än så här. Men jag är å andra sidan lite konstig, kanske det är därför.

(10/10)
Andra bloggare om ”Vad är konst?”:
Martin Ackerfors
Annika
Bokbloggen

Det här inlägget postades i Betyg 9-10, Bokrecension, Humor, Langenskiölds, Presentbok. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Vad är konst?”, Ernst Billgren

  1. Ping: ”Vad är politik?”, Carl Hamilton & Ernst Billgren « Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s