”Agnes hjärta Edward”, Lina Forss

När jag tittade på omslaget kändes det inte som en bok för mig. När jag läste texten på baksidan kändes det som en bok för mig. När jag öppnade boken och läste alla sidor kände jag alldeles för mycket.

Agnes är gift med Ragnar, men när hon träffar Edward roterar jorden ännu lite snabbare och de inleder någon slags romans. Edward är en konstnär som gör lite som han vill. Agnes är en trasig människa som låtsas vara hel. Ragnar är en metaforiskt blind människa som låtsas att allt är bra. Deras barn har ögonen öppna och är nog de enda som ser verkligheten som den är. Inte för att de borde, men för att de inte kan låta bli. De är ju bara barn.

”Agnes hjärta Edward” har fått mig att må illa. Den har faktiskt fått mig att gråta. Få gånger har den även fått mig att le. Jag vet inte om det är Lina Forss fullständigt förkrossande förmåga att förmedla berättelsen utan att skriva ut den allt för mycket. Hon skriver om den värsta sortens otrohet men utan att döma. Det får läsaren göra alldeles själv och jag tror det är därför berättelsen gjorde mig så känslosam. Det är som att hon inte skriver ut alla känslor som alldeles säkert finns i texten, de står inte där. Jag måste tänka dem själv. Det är jobbigt. Och nästintill omöjligt att lyckas med utan att det blir platt, men här är det inte platt, inte alls. Snarare upp och ner som en annan jävla sightseeing i Alperna. Ja se där, nu svor jag via tangentbordet också.

(10/10)

Detta inlägg publicerades i Betyg 9-10, Bokrecension, Bonniers, Relationer. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till ”Agnes hjärta Edward”, Lina Forss

 1. Malin W skriver:

  Tack för tipset! Det låter verkligen som en bok för mig.
  När du beskriver den associerar jag till ”Ur vulkanens mun” av Helena von Zweigbergk, en roman jag fullkomligt slukade men som gjorde ont att läsa.

  • malinthewriter skriver:

   Ja, jag är så förvånad över att den knappt omnämns någonstans. Hittar ingen annan bokbloggare som skrivit om den. När det blir så undrar jag ofta om det är jag som är knäpp för att jag tyckte den var så bra … men jag tyckte verkligen den var jättebra! 😀

 2. Boktoka skriver:

  Låter sannerligen intressant på din reaktion. Har pillat på den men inte lockats just. Nu kanske det får bli omtänk och backning.

 3. Pingback: 100 böcker du bör ha läst « Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 4. Pingback: Om: Skriv för livet | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 5. Pingback: ”Kär i kärleken”, Lina Forss | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 6. Pingback: 10 svenska favoriter i modern tid | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 7. Pingback: Heja Sverige! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s