”Ät hälsosamt. Tänk ekologiskt”, Kenneth Oker-Blom

Till en början blev jag lite irriterad på att bokens innehåll presenteras både på svenska och finska, men allt eftersom jag läste tyckte jag mer och mer om det. Det är väl antagligen gjort så främst ur ekonomisk synvinkel, men det bidrar också på ett sätt till att den ekologiska känslan blir mer omfattande. Det handlar trots allt inte bara om Sverige. ”Ät hälsosamt. Tänk ekologiskt” är en fin bok som innehåller både recept och tips för att främja vår miljö, och det är lagom dos av båda delar. Ofta när jag läser böcker som ska få mig att bli en bättre renlevnadsmänniska tenderar det att bli för mycket information. I den här boken finns det färre men tydliga direktioner för att leva bättre för både miljön och min egen skull.

Något som är enkelt att intala sig är att närproducerad mat alltid är bättre för miljön än den som transporterats långa sträckor. Men om energiåtgången för att frakta tomater från Spanien jämförs med tomater som odlats i ett svenskt växthus … ja. Ni förstår nog poängen. Odlad lax matas med 2.5 kilo fisk för att öka ett kilo i vikt. 40 % av all odlad fisk kastas bort för att den inte håller måttet. I världen tillverkas en triljon plastkassar varje år och plastkassens livslängd i medeltal är tolv minuter. 1 % av alla plastkassar återvinns. Det här är den typen av information som är glasklar och som jag faktiskt utan större vedermödor kan ta till mig.

Det här är en fin presentbok och recepten i den känns väl genomtänkta. Alla innefattar naturliga råvaror som finns naturligt i Sverige.

(9/10)

Detta inlägg publicerades i Betyg 9-10, Bokrecension, Facklitteratur, Langenskiölds, Mat, Presentbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s