”Shutter Island Patient 67”, Dennis Lehane

Jag minns inte när jag läste en spännande bok senast, och jag minns inte alls när jag senast läste en spännande bok som faktiskt var bra. ”Shutter Island patient 67” var så bra att jag började irritera folk i min omgivning. Jag satt hemma med familjen och kollade på fotboll. Någon gick in till köket för att göra  fika och kom tillbaka med frågan ”har det hänt nåt?”. Jag visste inte för jag hade läst i boken och avlägsnat hörselsinnet och därför inte hört något alls. När jag åkte med mormor och morfar skulle de in på en affär men jag valde att vänta i bilen. För att läsa. Eftersom jag läste hela tiden sa mormor att ”det där måste verkligen vara en bra bok” och hon kan inte ana hur rätt hon hade. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Det blev 407 sidor på två dagar, eller om det nu var en. Jag tänkte aldrig, jag bara läste. Rakt av.

Visst kunde jag stundtals ha svårt att hålla reda på alla karaktärerna, men det var ändå enkelt att hålla reda på huvudkaraktären Teddy Daniels. Och ibland kom det en del konstiga meningar, men jag antar att det är översättningen som spökar till det. Ganska ofta till och med. Kanske det är tänkt att vara stämningshöjande men en mening i stil med ”En silkesmask till leende ryckte till i hans veka mun” får mig bara att skratta. Vad är det för mening?

Otroligt bra bok i övrigt! Rekommenderas!

(10/10)

Detta inlägg publicerades i Betyg 9-10, Bokrecension, Bonniers, Deckare, Spänning. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till ”Shutter Island Patient 67”, Dennis Lehane

 1. ninnibeth skriver:

  Håller med dig, en riktig bladvändare med en knorr man inte ens såg komma!

  Fattar inte hur Hollywood lyckades förstöra den så fatalt, för filmen saknar både knorr & viktiga delar av handlingen.

 2. Anneli skriver:

  Läs den på engelska också! 🙂

 3. a-lo skriver:

  Och se filmen! Gjord i gammal hederlig filmanda och bra den med.

  Läste själv shutter Island för många år sedan och gav mig också ut på korståg för att predika dess förträfflighet. Fortsatte sedan med Lehanes andra böcker och är ett totalt fan.

 4. a-lo skriver:

  Både jag och min man gillar hans Kenzie/Gennaro-serie (Gone baby gone t.ex.) skarpt. Bör läsas på engelska tror jag då språket är ironiskt och har en viss jargong som jag tror kan vara svår att översätta.

 5. Annika skriver:

  Jag håller med, Patient 67 är riktigt bra och jag rekommenderar den till allt och alla. Filmen tänker jag dock inte se…

 6. Eli skriver:

  Är för övrigt Shutter Island och Patient 67 samma bok? På mitt bibliotek fanns en Patient 67 och en Shutter Island, men på Adlibris heter den Shutter Island Patient 67. Lagom förvirrande…

  • malinthewriter skriver:

   Jag tror den tidigare haft olika titlar beroende på utgivning, och kanske även språk? Men i den senaste tryckningen heter den Shutter Island – Patient 67 🙂

 7. Pingback: Vinnare dag 1 « Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 8. Pingback: Bokenkät! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 9. Pingback: En magisk himmel och ny läsning | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s