Att läsa böcker vid rätt tillfälle

Ibland när jag läser en bok som jag inte tycker är bra undrar jag om jag skulle gilla den om jag läste den vid ett annat tillfälle. Särskilt om det är en bok som fått goda recensioner från annat håll, då börjar jag liksom tvivla på mitt eget omdöme. Och det kan även vara det omvända, om jag läser en bok som ingen annan talar om, men som får mig att ge högsta betyg.

Det verkar dessutom som om jag läser bra respektive dåliga böcker i omgångar. Nu under sommaren har det varit en hel del fina recensioner, så bra att en läsare till och med frågade mig hur det kom sig att jag läser böcker som jag vet att jag tycker är bra. Det vet jag såklart inte, men jag försöker välja böcker som jag tror jag kan gilla. Och undvika böcker som jag antagligen bara kommer att såga. Deckare till exempel, det är sällan jag tycker de är bra, men det är inte min grej helt enkelt. Så därför ser jag ingen anledning att läsa en massa deckare och skriva ner dem, för någon som läser mycket massproducerad spänning har antagligen inte samma lässmak som jag har.

Nu är det dock en våg av dåliga recensioner på ingång, och då undrar jag om det är min egen sinnesstämning det är fel på. är jag ovanligt negativ, pessimistisk och kritisk? Ja, kanske. Kanske inte.

Men sånt är väl livet.

Haha. Kommer inte på någon bra slutkläm på det här inlägget.

Men sånt är livet!

Det här inlägget postades i Läsande. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Att läsa böcker vid rätt tillfälle

 1. a-lo skriver:

  För mig kan det vara genrér som inte funkar, men lika gärna kan det handla om fel bok vid fel tillfälle, och så är det nog för många.

  Har precis upptäckt att en bok jag inte tyckte var speciellt kul under graviditeten helt plötsligt var hysteriskt rolig post-graviditet i kombination med seriös sömnbrist… 🙂

 2. Emma skriver:

  Jag tror att du har helt ratt, att man upplever bocker olika beroende pa nar/var/hur/ och vilken tid i livet man ar pa. Darfor vagar jag inte lasa om vissa bocker, av radsla for att jag skall undra vad fasiken flog i mig, hur kunde jag gilla den sa otroligt mycket da…? Man vill ju inte forstora gamla minnen for mycket!

 3. Feuerzeug skriver:

  Jag vill inte alls tro att stämningen avgör recensionen. Det kan vara sant ändå, men jag vill inte tro det!

  Däremot ska man så klart inte läsa en bok man inte känner lust för. Då är det bättre att lägga undan den och läsa en annan. Man måste ha rätt humör. Om man sedan tvångsläser den ändå, så blir upplevelsen så klart därefter. Det måste vara faran med att recensera böcker mot betalning. Många negativa recensioner är korrekta, men ibland undrar jag om det inte är Tvånget som orsakat negativiteten.

  Så… Säger jag emot mig själv nu? Jajamänsan. Men det jag menar är att en upplevelse av en bok man ville läsa, nog aldrig är fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s