”Baddaren”, Emma Hamberg

Jag gillar inte titeln, baddaren ligger inte bra i munnen. Omslaget i övrigt är somrigt och inbjudande till en dag i hängmattan. Det var där jag trodde jag skulle läsa den, i hängmattan, i sommarvärmen. Sommarvärmen försvann, kvar blev boken, min soffa och jag. Sol ute men med fönstret på glänt kände jag den svala höstluften svepa in. Bredde om mig med en filt. Frös. Drack lite te. Frös ändå. Läste ”Baddaren”. Blev genast varm.

Jag är inte helt säker att jag läst något av Emma Hamberg tidigare, inte vad jag kan minnas iallafall, men det lär hända igen. Jag trodde det skulle vara en lättsmält chick litt-roman i någon form, men riktigt så visade det sig att den inte var. Är.

Visst är den i någon mån förutsägbar på sina sidor, och karaktärerna är så individuella och starka att det kan kännas lite överdrivet. Men de känns, karaktärerna, nästan varenda en. Emma beskriver dem bra. Ångesten hos Maja som bor med den betydligt äldre skulptören Pelle i ett slott där ingen annan bor. Ångesten som ångar upp ur känslan av att leva ett liv som inte är sitt eget. Ångesten hos Pelle som hämtar styrka i att ha brister som kommer med åren och inte med viljan.

Emma Hamberg har ett skrivsätt som är avslappnat men välordnat. Hon skriver som de olika karaktärerna tänker vilket är ett briljant och faktiskt ganska ovanligt sätt att ge ytterligare liv till handlingens huvudpersoner. Av alla de få som försöker sig på denna form av karaktärisering är det ännu färre som lyckas. Emma Hamberg lyckas och trots att det är en lite halvsorglig berättelse med uppryckande tvister lite då och då lämnar den en sorts värme efter sig varje gång jag la den ifrån mig. Den gör en glad, ger en mod. Man kan helt klart bli lycklig för mindre.

Det står överallt att ”Baddaren” är en relationsroman, men jag tycker den mest handlar om tio typer av ångest. I och för sig vandrar väl relationer och ångest ofta samma väg men ändå. Boken handlar om att göra det som är rätt av fel skäl, och att man ibland gör det som är fel av rätt skäl. Ibland är det bara fel. Ibland är det bara rätt.  Och framförallt vad som egentligen rätt och vad som är fel. Ja ni hör, relationer. Blir genast invecklat. Jag kan inte förklara, men Emma Hamberg, hon kan. Läs boken.

(8/10)

Detta inlägg publicerades i Betyg 7-8, Bokrecension, Piratförlaget, Relationer. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till ”Baddaren”, Emma Hamberg

 1. Annika skriver:

  Du har fått en award av mig!

 2. Oj, 8/10 är ju inte illa! Jag har läst hennes Mossvikenfruar, vilken var okej (väldigt lättläst), men nu kan jag ju tänka mig att läsa även denna!

 3. Annika skriver:

  Men så skumt! Länken går till någon inaktiv administrationssida. Läskigt. Jag testar igen.
  Jag ska absolut läsa Baddaren, förresten. Jag gillade både Mossvikenfruar och Brunstkalendern. Lättlästa böcker som handlar om relationer funkar alltid för mig!

 4. Annika skriver:

  Ursäkta att jag terroriserar din blogg, men det blev fel igen. Jag var visst inloggad på wordpress och fellänkningen hoppade in utan att jag fick en chans att ändra den. Nu är jag utloggad och försöker igen!

 5. Pingback: Heja Sverige! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 6. Pingback: Nya böcker! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s