”Tretton skäl varför”, Jay Asher

Jonna Holmgren hos Bokförlaget Langenskiöld har flera gånger under sensommaren uttryckt sin önskan om att jag ska läsa ”Tretton skäl varför” när den släpps. Uttryck som ”omöjlig att lägga ifrån sig” och ”fängslande” har hängt med i konversationerna. Sådant tenderar att göra mig en aning skeptisk, när människor så uttryckligen i det närmaste förväntar sig att jag ska gilla en bok som de rekommenderar. Ofta blir det inte så. Ofta tycker jag precis tvärtom. Jonna Holmgren hade alldeles rätt.

För att kunna fortsätta den här recensionen var jag precis tvungen att googla ”ungdomsroman”, för det är ju tydligen vad det här är. Förvånande nog kom det inte upp något svar, så jag sökte på Wikipedia istället. Vad Wikipedia svarade kan ni spana in här. Det står att ungdomsromaner riktar sig till ungdomar i åder 12-18 år, men kan man verkligen ta till sig den här romanen till fullo när man själv befinner sig precis där, mitt i tonåren? Jag är tveksam. Den är så allvarlig, från sida ett till sista sidan. Obehaglig, från sida ett till sista sidan. Fängslande, från sida ett till sista sidan. Och framförallt är den igenkännande, från sida ett till sista sidan. Alla tjejer vars tonår redan har passerat känner säkert igen sig i känslorna, tankarna, logiken. Hur man tänkte, hur man kände, hur man resonerade. Återigen, kan man verkligen uppskatta den här romanen till fullo om man befinner sig mitt i det?

”Tretton skäl varför” är en roman om kärlek, självmordstankar och hur många små saker kan leda till en stor konsekvens. Hannah Baker spelade in band där hon anger tretton skäl till varför hon tog livet av sig, och visst är det stundtals överdramatiskt. Men så var det ofta i tonåren. Om jag ska säga något negativt om boken kände jag ibland att Clay Jensen, som lyssnar på banden, kändes lite mesig, men det kanske är jag som är för hård. Annars gillar jag inte riktigt baksidestexten. Den känns hackig och inte alls så följsam som alla kapitel på bokens insida. Och det saknas en punkt på sidan 280. Jag gillar omslaget, och måste säga att Jay Asher använder ikoner i sin roman på ett sådant klockrent sätt att det verkligen blir en tillgång och inte ett störningsmoment. Kan inte komma på att jag någonsin läst en bok som lyckats bemästra den sortens typografi. Dessutom står halva boken i kursiv stil och inte ens det kan jag reta mig på. Guldstjärna på den.

Jag halkade visst ifrån ämnet en aning och gled in på det där med genrer, vilket jag gör ibland. Jag är inte ett jättestort fan av att dela in saker och ting, föredrar min egen indelning av böcker och ”Tretton skäl varför” hamnar i hyllan för mina favoriter, tillsammans med ”Norwegian Wood”, ”Agnes hjärta Edward” och en handfull andra känslosamma mästerverk som alla givit mig bestående känslovärk. Boken åker dessutom in på den här listan.

LÄS DEN! NU!

(9/10)

Andra bokbloggare om ”Tretton skäl varför”:
Boktoka

Detta inlägg publicerades i Betyg 9-10, Bokrecension, Langenskiölds, Ungdom. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Tretton skäl varför”, Jay Asher

  1. sofiefitness skriver:

    åh, då måste jag ju såklart läsa den eftersom Agnes hjärta
    Edward och Norwegian wood var så bra, efter rekommendationer av dig.

  2. Pingback: Samma bok, olika omslag « Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  3. Pingback: Jag finns numera i bokhandeln! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  4. Pingback: ”Tretton skäl varför” av Jay Asher | Lottens Bokblogg

  5. Pingback: Tretton skäl varför | Dreaming space

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s