Nobelpriset i litteratur

Snart är det dags, 13.00 på SVT 1 tillkännages årets Nobelprisvinnare i litteratur. 10 000 000. Är inte det en sinnessjuk summa, så säg. Av de som tidigare vunnit är en liten del kvinnor, men vem blir förvånad över det? Jag har på senare tid upptäckt att om det är en bransch som har en ojämn könsfördelning på pappret så är det just författarbubblan. Jag läste i en bloggpost häromdagen (minns ej vilken) där det spekulerades om den stundande pristagaren, och där resonerades det som så att ”eftersom förra årets vinnare var en kvinna, är det inte särskilt troligt att det blir en kvinna även i år”. Undra om folk någonsin tänkt detsamma men om männen? Antagligen inte. ”Eftersom en man vann förra året bör en kvinna vinna nu.” I don’t think so, tyvärr. Snarare är det ”Eftersom de tidigare 26 pristagarna var män, så kanske det blir en kvinna i år?”. Lite tragiskt är det allt.

Jag gick precis in på Nobelprisets hemsida för att se lista över de nominerade, men det var minsann inte det lättaste att finna. Däremot fann jag den här smått deprimerande listan. Kvinnor som vunnit Nobelpris har alltså fått en egen lista. Pinsamt. Just sayin’ …

Någon som vet var man kan se de nominerade får gärna skicka en länk!

Det här inlägget postades i Läsande. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nobelpriset i litteratur

  1. Annika skriver:

    Det finns ingen nomineringslista. Det finns en lång och en kort nobellista, båda är högst inofficiella. Grejen med nobelpriset är att ingen information ska läcka ut i förväg, tillkännagivandet ska bli en överraskning. Det är trots allt inte en Oscargala det handlar om.

    • malinthewriter skriver:

      Ahaaa! Då klarnar allt. Jag har läst så många spekulationer och undrat var de fått namnen ifrån, men de är alltså ”helt tagna ur luften” och inte alls från någon lista. Tackar och bockar för den upplysningen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s