”Vad är politik?”, Carl Hamilton & Ernst Billgren

Eftersom jag blev smått euforisk när jag läste ”Vad är konst?” är det inte så konstigt att jag sett fram emot fortsättningen. Hur följer man upp en sådan succé? Inte genom att ta upp det tråkigaste ämnet i världshistorien, kan jag tycka.

Jag vet inte riktigt vem ”Vad är politik?” riktar sig till, men det känns inte riktigt som att den tvunget passar den som gillar ”Vad är konst?”. Anledningarna är flera, en ämnet i sig. Politik är så ofantligt tråkigt. Jag läste boken när valyran var som värst vilket bara gjorde det ännu värre, den politiska överdosen skedde i stort sett på daglig basis.

Det som jag känner är den största skillnad mellan de båda är egentligen inte ämnet eller frågorna, utan hur frågorna besvaras. Ofta känns det lite som att svaren mest baseras på författarnas personliga åsikter, vilket ibland blir lite roligt men för det mesta känns rätt ointressant. I ”Vad är konst?” var svaren också personliga men ändå i grunden baserade på fakta. En del frågor och svar i ”Vad är politik?” är dessutom en aning för kryptiska, exempelvis denna:
49. Men mormor, varför har du så stora tänder?

Kort svar: Kom närmare, lilla vän, så ska jag svara dig.
Långt svar: För att jag ska kunna representera dig så mycket bättre.

Antagligen finns det väl något dolt budskap som jag inte har orken att skrapa fram. Och svaren är för övrigt lika långa. Omväxling förnöjer visserligen … ibland.

På ett ställe i boken tilltalas jag som läsare som om jag vore en riktig politiker, vilket fick mig att fundera vem författarna egentligen tänkt på när de besvarat frågorna.

Det är fortfarande ett fantastiskt koncept, och boken är rolig att läsa, men den där längtan efter att läsa nästa fråga infinner sig inte. Jag hoppades att Carl Hamilton med Ernst Billgrens hjälp skulle lyckas göra politiken lite roligare att läsa om, men det gick lite sisådär med den saken. Det finns dock en del frågor som fick mig att skratta högt, så helt hopplös är den inte.

För den som inte läst någon av Bokförlaget Langenskiölds Questionbooks rekommenderar jag i första hand ”Vad är konst?”.

(5/10)

Andra bokbloggare om ”Vad är politik?”:
Boktoka

Detta inlägg publicerades i Betyg 4-6, Bokrecension, Humor, Langenskiölds. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s