”Askungar”, Kristina Ohlsson

Deckare är en genre jag brukar dra mig för att läsa, men då och då, efter att ha läst så mycket positivt om en viss bok på flera håll, gör jag ett undantag. ”Askungar” av Kristina Ohlsson blev ett sådant undantag.

Vanligtvis brukar jag inte gilla deckare av främst tre anledningar:

Språket. Språket brukar vara simpelt, på gränsen till dåligt eftersom handlingen brukar vara det allra viktigaste. Det passar inte mig som nästan hellre läser en bok utan handling men som är skriven på ett fantastiskt sätt.

Kristina Ohlssons språk är för det mesta jättebra. Det enda hon brister i är dialogerna och det som skrivs kring dem. Det är många sneda leenden. Faktiskt så ler folk väldigt ofta. Några gånger tvingar sig någon av karaktärerna till att le och jag undrar bara: Varför? De står och samtalar om försvunna barn, är det någon gång man inte behöver krysta fram ett leende är det väl då? Dialogerna skulle kunna vara renare. Det är inte tvunget att stå ”sa Klas med en suck” efter varje yttrad mening. Läsaren kan hålla koll på vem som säger vad utan en överdos av verb och namnhänvisningar.

Handlingen & karaktärerna. Den ene är den andra lik. Det brukar finnas en lat polis, en smart polis, en blyg polis samt en kvinnlig polis som ständigt känner sig utanför.

Handlingen i ”Askungar” är inte alls lik alla andra deckare, och Ohlsson har lyckats skapa en jättebra balans mellan drama och spänning. Visst finns den där kvinnliga polisen som dessutom funderar på att adoptera ett barn (suck) men karaktärerna är så pass utvecklade att jag kan ta det, det finns mer att hämta. Ohlsson lyckas även knyta samman flera parallella händelser utan att det blir alltför svårt att hålla koll på dem.

Det här är en debutroman som är skriven med en detaljerad säkerhet, bra driv och mycket känsla. Jag ser fram emot att läsa bok nummer två!

(8/10)

 

Detta inlägg publicerades i Betyg 7-8, Bokrecension, Deckare, Piratförlaget. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Askungar”, Kristina Ohlsson

  1. Pingback: “Askungar” av Kristina Ohlsson | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s