Norrländska, en utländsk brytning?

Jag har nyligen börjat extrajobba lite inom äldreomsorgen här i Malmö. Aldrig förr har jag känt av det mångkulturella utbudet av människor som staden erbjuder, som just nu. Första gången jag arbetade talade mina kollegor om det kommande helgjobbet. Det skulle bli människor från världens alla hörn, utom Sverige.
”Haha, då borde ju jag också ha jobbat. Alla världens kontinenter plus en norrlänning.”
Det skrattades, och en av de andra sa: ”Va?! Kommer du från Norge?!”
Skrattattack.
”Nej, från N o r r l a n d.”
”Jahaaa. Var i Norrland?”
”Från en by utanför Arvidsjaur som heter Järvträsk.”
Tystnad.
”Va?”
”Arvidsjaur.”
Följt av fem trevliga kvinnor som försöker uttala Arvidsjaur.
Skrattattack.

I veckan hände en ny grej inom den språkliga mångfalden. Jag frågade en äldre skånsk dam om hon ville ha ost eller skinka på smörgåsen. ”Va?” Jag upprepade de inte särskilt krångliga valen fem gånger varpå hon svarade: ”Du, vi brukar faktiskt tala svenska i det här landet”.
Skrattattack igen. Dock en tyst sådan.

Egentligen är det väl inte så konstigt, för jag talar ju inte skånska. Och när man bor i en stad som Malmö kan det säkert vara väldigt svårt att skilja på dialekt och brytning.

En annan grej är att jag tidigare arbetat inom äldreomsorgen, men då alltid uppe i norr. Där brukar jag alltid tala bondska med den gamla generationen, medan jag här nere har upptäckt att jag måste kämpa en aning för att faktiskt tala tydligt. Kontraster.

Sedan finns såklart extremexemplet med pizzabagaren. Det kan du läsa här.

Annonser
Det här inlägget postades i Språk. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Norrländska, en utländsk brytning?

 1. Fia skriver:

  Haha, å det ska komma från en skåning!!” Nästa gång kan du väl säga ”Sko dö håvva nalta stjink ällär ost?” å om de klagar på att du pratar konstigt så kan du ju säga ”Håll du tjäften, I prat då int danska!” å om de hävdar att de inte pratar danska så kan du ju säga ”jå men naaanting..” 😉

 2. Fia skriver:

  Jag kan iordningställa ett manus för dig om du har problem med bonnskan 😉

 3. lotta - hyllan skriver:

  Jag är också norrlanning, norrbottning, och min fyraåring hävdar att hon kan tre språk: svenska, engelska och skånska. Det är dem som talas där nere som är utrikiska 🙂

 4. Tobias skriver:

  80-talisterna från Kiruna har mycket sällan kraftig dialekt, vilket nog har hjälpt mig här nere. Men visst. Det är svårt att tas på allvar när man vill prata om pommes frites (med accenten på första stavelsen) – hur ofta man nu behöver tas på allvar då – och den eviga pannkakor-plättar-debatten … suck … ja. Frustrationen illustreras nog bäst i det här klippet som jag hittade i veckan: http://www.youtube.com/watch?v=1UfsWy_dbC4

  Då rör vi förstås oss bland lokala ord, inte dialekter. Säger du ”föra”, som i ”Jag ska bara föra tillbaka filmen”, eller ”Kan du föra boken?”. Karlstadsborna va:ar mig alltid på den.

 5. Fia skriver:

  Jag gissar på att Malin använder ordet ”He” 😉

 6. Full bokhylla skriver:

  Jag pratar inte så utbredd norrlännska – Umeåbo och skånskättling som jag är, men när jag jobbade i äldrevården i Umeå blev det att bre på på bondska för att bli förstådd. Det klarar jag av, men skulle någon försöka få mig att prata skånska så tji – jag kan bara inte!

 7. Gubben skriver:

  Norrländska dialekter går väl an. Värre då med norrlänningarna själva 😀
  Jämtar är inte heller nåt att ha och östgötar, dom ska vi inte prata om. Skåningar, nä!
  Egentligen är det bara smålänningar som duger. När man tänker efter.

 8. Hanna skriver:

  En norrbottning i Skåne här med. Häromdagen sa jag ”Han böt batteriet på brandvarnaren” min kollega tittade på mig som om jag var dum och sen skrattade hon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s