”Boktjuven”, Markus Zusak

Det är en annorlunda resa att följa den unga flickan Liesel genom andra världskrigets framfart i Tyskland. Innan jag började läsa hade jag inte någon särskilt bra koll på vad boken handlade om, men att den skulle ha döden i centrum var jag inte riktigt beredd på. Nu, med facit i hand, är döden och andra världskriget givetvis en odiskuterbart given kombination.

Det är ett fantastiskt språk och en originell berättarteknik han använder sig av, Markus Zusak. Jag förstår hur Liesel tänker, jag förstår vem Liesel är. Hur hon känner. Boken inrymmer både humor och värme, men också krig, hat och förakt. Det är en annorlunda skildring över hur livet under andra världskriget kunde ha sett ut. Hur ett litet samhälle påverkades och uppmanades till hat. En del följde uppmaningen, andra inte. Liesels fosterföräldrar tillhör den senare kategorin.

Jag tycker att handlingens fängslande effekt avtar något under de 150 sista sidorna. Fokuset på Liesel får konkurrens från diverse bihandlingar som framträder ganska starkt. Det gillar inte jag riktigt, för jag vill fortsätta följa Liesel Meminger som jag redan gjort i över 400 sidor.Jag vill fortsätta följa henne på sin resa att lära sig läsa genom stulna böcker, höra mer om hennes vänskapsrelation till juden Max som familjen håller gömd i sin källare.

En fundering som genast planterade sig när jag började läsa, var att detta är en ungdomsbok. Jag tycker det är en lite konstig genre, måste jag säga. Bara för att huvudkaraktären är en ungdom är det en ungdomsbok? Jag undrar hur många ungdomar som kan ta till sig handlingen på riktigt, för om man inte riktigt vet omfattningen av Hitlers imperium kan det vara nog så svårt att greppa den ordentligt. Tänker jag. Men jag vet inte.

”Boktjuven” är ett läsäventyr som handlar om ett av världens största mänskliga katastrofer. Den skildrar olika relationer som växer fram ur det onda, men visar också att livet kan vara spännande och kärleksfullt även under en av de mest dystra perioder någonsin.

(8/10)

Andra bokbloggare om ”Boktjuven”:
Bokhora
Ett hem utan böcker

Pocketblogg

Annonser
Det här inlägget postades i Betyg 7-8, Damm förlag, Ungdom. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till ”Boktjuven”, Markus Zusak

  1. Lotta - hyllan skriver:

    Jag har också precis läst Boktjuven, tycker den var helt lysande. Men till skillnad från dig så tyckte jag den blev mer o mer fängslande mot slutet. Sista kapitlen är helt fantastiska.

  2. enligt O skriver:

    Var lite skeptiskt till Boktjuven måste jag säga. En helt okej bok, men med en seg början och dessutom lite för lång. Kommer inte ihåg vilket betyg jag satte då, men den har inte vuxit i minnet heller. En trea.

  3. Ping: Boktoka | Boktjuven av Markus Zusak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s