”Svenska författare – 100 porträtt i bild och ord”, Ewa Rudling

Ewa Rudling har under tio års tid fotograferat och intervjuat svenska författare, med den här boken som resultat.

Alla porträtt följer samma mall, det börjar med författarens uppväxt och fortsätter med hur det kom sig att denne började skriva. Det som är intressant är att se hur olika de har fokuserat på delarna. Någon handlar mest om barndomen, föräldrarna. En annan nämner det knappt och fokuserar på nuet. Varje författarporträtt har tilldelats ett uppslag, med en vacker porträttbild på den vänstra sidan, och en komprimerad berättelse om sitt liv på den högra. Det enda negativa jag egentligen har att säga är att jag saknar en liten ruta vid varje porträtt där det står vilka böcker personen i fråga har skrivit, för ofta är det så att jag känner igen namnet men inte kan placera det. En lista över skrivna verk hade varit att föredra framför den samlade listan som finns i slutet av boken.

Det finns många anledningar till att älska den här boken, både för den skrivintresserade och för den med ett intresse för litteratur. Varje porträtt känns skrivet som personen i fråga själv använder pennan. En del känner jag direkt att ”den här personen vill jag läsa något av”, medan andra inte alls känns tilltalande. Eftersom de flesta har fokus på skrivandet är den ytterst inspirerande för oss som drömmer om deras vardagliga liv.

”Svenska författare” är en fantastiskt fin bok, både på utsidan och insidan. Den finns dessutom att köpa i Bokförlaget Langenskiölds egen bokshop för bara 99 kr. Helt klart prisvärt!

(9/10)

Detta inlägg publicerades i Betyg 9-10, Bokrecension, Facklitteratur, Langenskiölds. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Svenska författare – 100 porträtt i bild och ord”, Ewa Rudling

  1. Lisa H skriver:

    Åh, låter som en godbit att bläddra och läsa i! Och få ytterligare läsinspiration, kanske hitta en ”ny” författare att utforska!? 🙂

  2. Pingback: Råkade köpa 10 böcker idag | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  3. Pingback: Heja Sverige! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  4. rasmusmatte skriver:

    Den ska ja läsa. Kramiz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s