”Min kamp”, Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård har skrivit en självbiografisk svit med sex böcker, varav ”Min kamp” är den första. Han skriver ingående, mycket ingående, om sitt liv. Det är nästan lite obehagligt att få känslan av att komma någon så nära, få ta del av någon annans innersta tankar, synpunkter, upplevelser och känslor.

Själva läsupplevelsen är lite delad. En del partier är lite halvsega, medan andra gör att boken är som fastklistrad i handen. Sedan går det inte heller att säga ”det avsnittet borde inte vara med”, för det är, trots allt, Karl Ove Knausgårds egen berättelse. Och den är detaljerad.

Den centrala figuren i boken, förutom Knausgård själv, är hans far. Hur deras relation är när Knausgård växer upp, och hur relationen är när fadern dör. Delen om när Knausgård tillsammans med sin bror åker till farmodern för att ta hand om faderns bortgång är mycket gripande. Det var nära att jag började gråta. Så tragiskt. Så ärligt. Så modigt att berätta om sådant som många andra inte ens skulle vilja tänka på i sin ensamhet.

Han har ett tydligt skrivsätt, mycket eget. På gott och ont. Det är många långa meningar men jag gissar att det kanske är för att få in en speciell känsla i texten, och jag tycker även att han lyckas ganska bra. Av någon anledning, oklart varför, tror jag faktiskt att nästa bok i serien kommer att vara ännu bättre. Och ja, den kommer jag att läsa. Sedan om han verkligen lyckas skriva sex böcker med samma omfång som ”Min kamp” ska bli mycket intressant att se.

(7/10)

Andra bokbloggare om ”Min kamp”:
Boktoka
Bokhora
Bokbabbel

Annonser
Det här inlägget postades i Betyg 7-8, Biografi, Bokrecension, Norstedts. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s