Inspiration till skrivandet

När jag arbetar inom äldreomsorgen får jag så ofta en lust att bara sitta ner med en äldre dam eller herre och fråga allt om deras tidigare liv, för ofta har de så otroligt intressanta historier bakom sig. En knepig kvinna som jag besökte ganska många gånger (i tjänsten) berättade ibland sådana berättelser som passar in i vilken deckare som helst. Det var överklass, rikedom och välutbildade akademiker som talade fem språk flytande. Och det var olycka, våld, lögner och en son som blev mördad.

Den här kvinnan hade massor med dagböcker som hon skrivit i och en dag frågade jag lite lätt (efter medhåll från en ur övriga personalen) om jag skulle få skriva en bok om hennes liv. Jag tänkte att hon skulle bli arg, för hon hade ”vissa” aggressiva tendenser. Men så blev det inte. Istället log hon och tyckte det vore jättekul. Och jag fick jättegärna läsa hennes dagböcker. Hon var också klar i huvudet vilket var en förutsättning för att jag ens skulle fråga.

Så, vad hände? Jag åkte utomlands tre månader. När jag kom tillbaka hade den här kvinnan gått bort, och alla hennes dagböcker hade kastats i en låda och fraktats till tippen. Jag tänker på det nästan varje vecka, på hur hon var. Vad som kunde ha blivit. Och att världen är full av olika levnadsöden som skulle göra sig fantastiskt bra i bokformat, för att inte säga varenda ett. Alla är lika värda, alla har en berättelse väl värd att berätta. Reaktionen jag fick från den här kvinnan gjorde dessutom att jag ytterligare fick känslan av att alla nog skulle vilja få berätta om sitt liv. För även om det är utlämnande, är det på ett annat sätt också ytterst befriande.

Annonser
Det här inlägget postades i Skrivande. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Inspiration till skrivandet

 1. Ginny skriver:

  Hej Malin!

  Jag undrar om du har fått någon bok skickad till dig från Janouch?

  /Ginny

 2. Annika skriver:

  Skriv din egen version av den här kvinnans historia! Använd det hon berättade som en grund och sedan tar du dig friheten att bygga vidare utifrån det.

 3. Ginny skriver:

  Inser nu att det kanske var lite okänsligt av mig att fråga om detta under ett inlägg som just det här. Ber om ursäkt! Var bara så nyfiken om du visste något eftersom jag absolut hade för mig att du fått med en novell.

  Jag har heller inte fått någon bok. Tänkte tjuvkika i ett ex i bokhandeln igår men böckerna är inplastade. 😀

  Gillar din blogg! Läser den troget varje dag.

  /Ginny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s