”En dag”, David Nicholls

När jag besökte en bokbloggsmiddag under bokmässan i Göteborg satt jag bredvid Pia Printz, som då precis tagit sitt förnuft till fånga, slutat på fast jobb och startat eget förlag. Följa drömmen istället för rädslan, ni vet.

Hon talade sig varm om en ny bok som hon precis höll på att översätta och som skulle ges ut, förlagets första utgivning. Hon var orolig men hoppfull. Personligen kan jag tycka att det är väldigt svårt att tala om en bok som jag tycker är jävligt bra, som när jag ska ge ett muntligt boktips, för ofta kommer jag inte på mer än ”läs den, för den är jättebra! Därför att … den är jättebra!”. Pia Printz lyckades dock enkelt beskriva boken på ett högst intresseväckande sätt.

”En dag” handlar om två människor, Emma och Dexter. De tillbringar en ungdomens natt tillsammans, och vi får sedan följa vad som händer i respektive karaktärs liv just den dagen under nästkommande tjugo år. Ibland är de vänner, ibland inte alls. Från början trodde jag att de skulle träffas varje år den här dagen, men så är det alltså inte, och vad gör väl det? Nej, inget alls.

Jag läser alltid innan jag ska sova, och i det här fallet brukade jag tänka ”ok, nu läser jag max ett år”. Ett år blev till två, två år blev till tre, tre år blev till sju och plötsligt var klockan 02.00. Och inte ska ni tro att jag slutade tänka på ”En dag” när jag bestämt mig för att sova (det där tvånget, ni vet, måste sova nu). I och för sig var det inte direkt boken jag tänkte på, utan mannen som skrivit den. Den där David Nicholls, han är nog en riktigt trevlig kille. Den där David Nicholls, han skulle jag nog vilja äta middag med. Jäklar, jag borde verkligen sova nu, undra om David Nicholls sitter vaken och skriver något nytt.

Han förändrar språket i takt med karaktärerna, han beskriver med humor, sorg och snabba ryck, träffande gestaltning av både huvudpersonerna och de som cirkulerar i bakgrunden. Det enda som hindrar ”En dag” från en riktig fullpoängare är att … tre år i bokens slutskede aldrig riktigt fångade mig, det blev lite för mycket, lite långsamt, lite utdraget.

”En dag” är perfekt att läsa om man vill skratta lite lätt, känna lite tungt, må lite dåligt och må mycket bra, bli förbannad på Dexter, irriterad på Emma, men älska dem båda. Den rekommenderas ej som lektyr för en kort stunds kvällsläsning, för en kort stunds läsning och ”En dag” bör ej blandas, det skär sig. En lång dag i soffan med lite godis och annat lättillgängligt (tid för matlagning finnes ej) knaprande passar desto mer.

David Nicholls beskriver i ”En dag” klockrent utvecklingen över två människors liv. Jag förstår inte hur han genom att redovisa en enda dag varje år kan bygga upp hela deras drömmar, personligheter, åsikter, känslor. Relationen till varandra. Ytan, vem de ser ut att vara. Insidan, vem de önskar att de vore.

Dock måste jag förvarna om en överhängande biverkning av den här boken närvaro, en biverkning som startade i samma andetag som boken landade på rumsbordet. Jag går konstant runt och nynnar på Tommy Nilsson, konstant. Spelar ingen roll när jag råkar få syn på den, jag kan vakna mitt i natten, se mig omkring, få syn på den neonlysande boken och sedan nynna mig till sömns med ”En dag  (!) när vindarna bär, en dag (!) står du och jag här na na na na ååh när vägarna möts förstår vi varaaaaann”.

Om du kan leva med den biverkningen har du några timmars njutningsfull läsning framför dig, och nu när jag precis lyssnat på låten för första gången på många år är den ju faktiskt ganska passande.

Ah, så avundsjuk jag är på alla som inte har läst den. Så, avundsjuk.

 

(8/10)

Andra bokbloggare om ”En dag”:
Bokmania
Fiktiviteter
En bokcirkel för alla

Detta inlägg publicerades i Övriga förlag, Betyg 7-8, Bokrecension, Relationer. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till ”En dag”, David Nicholls

 1. Böckerx3 skriver:

  åh tur att jag har den på engelska så att jag slipper tommy nilsson ^^

 2. fullbokhylla skriver:

  Jag har den kvar. Önskar mig den i julklapp och hoppas att juldagen blir en enda lång läsdag! Tänkte på Pia härom dagen, att det lät så osäkert att starta förlag, då när hon pratade om det på middagen – men vilken start hon fått!!

 3. jennyforsberg skriver:

  Ha ha ha, vad roligt! Jag trodde att jag var den enda som började nynna på Tommy Nilsson så fort den här boken kommer på tal! Jag läser den just nu – såååå bra – och den ligger framme i hallen, som är det rum som jag passerar oavsett vilka andra rum jag går mellan. Så varje gång jag rör mig i lägenheten så börjar jag nynna ”Eeeen dag … ” 🙂

 4. Annika skriver:

  Hi, hi, jag började nynna redan innan jag hade kommit så långt i texten! Där kommer man inte undan. Tack för tipset!

 5. Pingback: Boktoka | One day av David Nicholls

 6. Pingback: En dag av David Nicholls « Anna Ljungdahl's Blog

 7. Pingback: Läser just nu | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 8. Pingback: Adlibris bokrea 25-30 kr | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s