Om en resa med Statens (så kallade) Järnvägar

I tisdags åkte jag från Malmö vid lunchtid. När vi stannade till vid någon station (minns ej vilken) hördes det i högtalarna: ”Vi ber om ursäkt för felskyltningen. Trafikverket har inte lärt sig det nya **** ännu.” Ah. Folk som skyller på andra, det låter alltid så himla fint.

Kommer till Göteborg. Väntar. Går ut när det är en halvtimme kvar innan nattåget upp till Norrland ska avgå, för det brukar ofta stå där en bra stund innan avgångstid. Står såklart inget tåg där. Alla gamla tanter samlas kring mig och ställer tusen frågor, för ni vet, jag ser ju ut som Wikipedia i 3D tydligen så folk ställer gärna frågor till mig.

Väntar, väntar och väntar. Kommer inget tåg. Tåget ska gå 17.02. Typ en minut innan (eller om det var fem minuter efter) kom informationen att det var försenat på grund av tågvändning. Aha, ja jag antar att det var omöjligt att säga det liiite tidigare så vi sluppit stå ute i tiotusen minusgrader liiiiite kortare. Hursomhelst. Går in och värmer oss. En timme senare kommer tåget. Kliver ombord, egen sovkupé, trevliga grejer. Såklart bor ensamma mamman med tjugo småbarn (okej det var nog bara två) i kupén bredvid.

Vaknar vid 7-tiden av att det står några utanför kupén och jag hör att vi är 5 (!!) timmar försenade. Ingen som kommer och säger någonting (jag skulle ha varit framme 08.37, kan ju tänkas att det hade varit intressant att få veta det).

Gick till restaurangvagnen, fick frukost, väntade på vidare besked. Klockan 08.00 skulle vi åka vidare. Någon i personalen sa att det var klart att åka inom 15 minuter. Klockan 10.00 fick vi höra att de hittat felet? Så då åkte vi slutligen vidare. Vid 13 gick jag till restaurangvagnen och frågade om det fanns någon lunch. ”Den kommer på i Vännäs”, sa han. Haha, såklart blev det ett nytt problem ungefär 30 minuter innan vi var i Vännäs och vi blev stillastående igen. Jag satt kvar i restaurangvagnen och fick se när en mycket arg kvinna kom in och skällde ut stackars restaurangspersonalen. Som tur var stod en kille där som försvarade dem. Samtidigt hade hon ju några poänger. Hon sa bland annat att vi passagerare inte fick någon information, och konduktören försvarade sig med att hon inte kunde ge någon information eftersom hon inte hade någon. Det här är väl inte riktigt sant. Man kan faktiskt informera om att man väntar på information, det är bättre än att resenärerna själva ska sitta och fundera om de kanske borde fråga någon. En annan sak den arga kvinnan sa var att ingen ursäktat förseningen det minsta, och det hade hon också sant i. Jag menar, ”Vi är just nu sju timmar sena, vi ber om ursäkt för detta”, det är väl inte så svårt att säga?

Tåget tuffade vidare efter jag vet inte en timme eller så. Kom till Vännäs, fick lunch. Dock fanns det tydligen inte lunch till alla, och jag undrar om detta är något som SJ har som ”policy”, att inte ta in mat så det räcker. Alla de gånger det har varit såna här förseningar när jag har varit med har det aldrig hänt att någon annonserat i högtalarna att det serveras gratis lunch för alla resenärer, aldrig. De som inte frågade eller hade rest mycket förr fick med andra ord ingen mat, vilket ofta drabbar äldre samt barnfamiljer. Jag vet en gång när jag åkte och det blev förseningar så var det en hel familj i kupén bredvid som diskuterade om de skulle gå till restaurangvagnen men gjorde inte det för att det skulle bli för dyrt. När jag sa att det fanns gratis middag blev de ju såklart jätteglada. Det här är ju ett enkelt sätt att göra arga resenärer lite glada, men nej. Det smusslas med maten. USCH!

I Vännäs fick vi inte bara mat ombord utan även ny personal. En av dem sa att han blivit informerad om den första förseningen på två timmar, men resterande sju hade ingen informerat honom om! Så han hade alltså suttit på tågstationen i Vännäs i SJU timmar! Och han är PERSONAL.

Jag tror helt enkelt att SJs egen personal inte vill be om ursäkt för förseningar därför att de inte ens känner sig värdefulla och respekterade av företaget själva.

I slutet av min resa (27 timmar från start) träffade jag den där arga kvinnan. Hon hade ringt Aftonbladet, och Aftonbladet hade ringt SJ, och SJ hade sagt att de skulle evakuera samtliga passagerare när vi stod stilla utanför Vännäs. Taxi, bussar och sådant var redan beställt, sa SJ. HAHA, vilket skitsnack!!!! Det var inte ens beställt tillräckligt med smörgåsar så att taxi och buss var på väg känns väl sådär trovärdigt.

Det som är bra är ju att jag på grund av resegarantin får tillbaka hela beloppet, om det nu kommer någon utbetalning, vill säga. Har hört från många håll att det är sisådär med den saken. Väntar själv på återbäring från en resa i oktober. Sedan är det ju ytterst få som ens vet om det här med resegarantin, för precis som med gratis lunch i restaurangvagnen är det ju inte något som skriks ut i etern direkt. Samtliga som jag berättade det för på tåget sa ”Va? Får man?”. Det står ju inte ens på biljetten numera (för det gjorde det väl förr?).

Så, för att summera det hela: Jag skulle ha varit framme 08.37, jag kom fram 17.00.

Ah, denna ljuva vintertid.

Annonser
Det här inlägget postades i Privat. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Om en resa med Statens (så kallade) Järnvägar

 1. Karin Björklund skriver:

  Åh, jag är så glad att jag inte behöver tågpendla längre… Känner alldeles för väl igen mig i din historia även om jag bara brukade åka mellan Göteborg och Lund.
  Bra skrivet!

 2. Bokomaten skriver:

  Frustrerad much?;-) Känns att du verkligen behövde skriva av dig… Och oerhört underhållande skrivet. Vi känner alla igen oss, för alla har vi stått frustrerade över statlig eller kommunal transport.=)

 3. Åsa skriver:

  Varmt Välkommen hem Malin, trots allt elände under resans gång, kram 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s