”Borta med vinden”, Margaret Mitchell

Den här läste jag i somras och skrev även en recension, men den lyckades jag på något sätt fiffla bort, dock är det något speciellt att recensera en bok så långt efteråt, för det jag minns nu är väl antagligen det som är väl värt att berätta. Bara det att jag minns något om den överhuvudtaget säger i sig ganska mycket.

”Borta med vinden” är en bok med starka karaktärer, en äventyrlig och fängslande handling, bra beskrivningar av omgivningar och miljöer. Det negativa som jag minns att jag flera gånger reflekterade över var att det här och där fanns hela kapitel som inte riktigt hade någon tillhörighet till berättelsen. Bland annat var det ett helt kapitel om moderns tidigare historia, och ett helt kapitel även om faderns. Vad syftet var förstod jag inte, för handlingen kretsar inte alls om dem, på något sätt. Men med tanke på verkets hela 1071 sidor är det ganska klart att Margaret Mitchell inte hade någon redaktör som strängt satt med pennan och strök oväsentliga stycken.

Boken handlar om Scarlett O’Hara, som är en kvinna som växer upp på en stor gård, krig utbryter, familjen upplever många kriser. Hon förälskar sig i en man, men sluter upp med en annan. Scarlett är en självständig kvinna som känner mycket men helst inte visar något, ska ständigt visa sig stark.

Det här är en klassisk roman väl värd att läsa, sin storlek till trots.

(7/10)

Det här inlägget postades i Betyg 7-8, Bokrecension, Klassiker, Norstedts, Relationer. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Borta med vinden”, Margaret Mitchell

 1. Eli skriver:

  Jag tycker också det är en underbar bok 🙂 Scarlett är en sådan stark och levande karaktär som man verkligen kan se upp till. Många år sedan jag läste den nu dock, kanske dags för en omläsning? Har du förresten sett filmatiseringen med Clark Gable och Vivien Leigh? Hon är en fantastisk Scarlett, en av de bästa skådespelarprestationer jag sett.

  • malinthewriter skriver:

   Jaa. Trodde den skulle vara mer sötslisk romantisk och inte sådär hård som hon ju är 🙂

   Nej, jag har ju inte sett den! Men måste göra det snart. Såg igår att den gick på teve, men det såg jag såklart en timme efter att filmen slutat. Så typiskt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s