”Att ha och inte ha”, Ernest Hemingway

”Att ha och inte ha” skrev 1937, vilket på sätt och vis märks, på sätt och vis inte. Det som gör att boken särskiljer sig från väldigt många av andra böcker jag har läst att nästan hela handlingen är skriven i dialog, och det kräver sin man att bygga upp en berättelse på det viset. Om Hemingway lyckats så himla bra i det här fallet vet jag väl inte riktigt.

”Att ha och inte ha” skildrar livet på Kuba under 1930-talet, och handlar om att folk kan göra vad som helst för att ta det de vill ha, och det i sig är väl egentligen ett ämne som aldrig går ur tiden. Det centrala är livet kring en man och hans båt, som han till en börjar använder för hederligt havsfiske, men som slutligen används för att frakta människor till en plats där ingen kommer att hitta dem.

Som jag inledningsvis nämnde är det mesta av boken i dialog, och även om den visserligen inte är dålig har den inte heller något större djup. Det är ganska alldagliga konversationer som inte gör att karaktärerna formas särskilt väl och det intrycket som karaktärerna fristående gör är platta. Det är ett fyllo, en man som ständigt gnäller på fyllot men som är med honom ändå. Det används också ett mycket rasistiskt språk i samband med mörkhyade karaktärer.

I sista kapitlet är det några sidor som inte innehåller dialog, och dessa sidor är de som verkligen gör att intresset för berättelsen tar sin början, men det är som sagt i slutet vilket kanske är en aning sent va?

Jag tycker att man kan bläddra igenom den här om man är nyfiken, och för den som gillar att skriva själv kan den absolut vara intressant just på grund av dialogformatet. Det blir ganska påtagligt vad som gör en dialog bra, och vad som gör en dialog dålig.

(5/10)

Det här inlägget postades i Övriga förlag, Betyg 4-6, Bokrecension, Klassiker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s