”Rädd att flyga”, Erica Jong

Tänka sig, att den sista boken jag läste år 2010 skulle visa sig vara en av de bästa böcker jag någonsin läst. Ever.

Till att börja med visste jag inte att det här var en nyutgåva av en modern klassiker, jag trodde den var ny. Punkt slut. Och inte reagerade jag på att Erica Jong tydligen förärade bokmässan 2010 ett celebert besök. Tänk, jag kanske passerat Erica Jong och visste inte ens vem hon var. Då. Nu vet jag.

Jag var lite skeptisk till den här boken, som tilldelats epitetet feministbibel. Kanske jag har dålig erfarenhet av ”feministbiblar”, men jag tänkte att det kanske var ännu en arg kvinna som hatar män. Oj, så fel jag hade. Oj, så roligt att jag hade fel.

”Rädd att flyga” är en fantastisk humoristisk bok som är skriven med en ännu mer fantastiskt språk. Berättelsen är så fantastisk, meningarna är så fantastiska att jag inte ville missa en enda en. Jag lusläste verkligen varenda mening. Kunde inte läsa i reklampaus. Kunde inte läsa när någon var närvarande i rummet förutom jag själv, för boken behövde min fulla koncentration och jag hade inga problem med att ge den just det.

För en gångs skull ska jag nu på mig att citera boken i hopp om att det kan förklara hur den här boken är, för själv tycker jag det här lilla stycket sammanfattar både handling, språk och humorn på ett fantastiskt sätt.

”Jag gungade mig själv och sa mitt eget namn för att komma ihåg vem jag var:’Isadora, Isadora, Isadora, Isadora … Isadora White Stollerman Wing … Isadora Zelda White Stollerman Wing … Isadora Zelda Stollerman Wing … fil. mag., fil. lic., blivande fil. doktor Isadora Wing, lovande yngre poet. Isadora Wing, lovande yngre självplågare. Isadora Wing, feminist och förment frigjord kvinna. Isadora Wing, pajas, lipsill, dum som ett spån. Isadora Wing, kvick, akademiker, före detta gift med Jesus Kristus. Isadora Wing med sin flygskräck. Isadora Wing, lätt överviktig sexbubbla med svår astigmatism på själens öga. Isadora Wing med sin omättliga fitta och med hål i huvudet och hjärtat. Isadora Wing av hungersuget. Isadora Wing som hade en mor som ville att hon skulle flyga. Isadora Wing som hade en mor som såg till att hon störtade. Isadora Wing, professionell patient, sökare efter frälsning, sensualitet, säkerhet. Isadora Wing, kämpen som slåss mot väderkvarnar, professionell gråterska, misslyckad äventyrerska …'”

Erica Jong skriver om saker som få vågar eller kan skriva om, och hur hon kan få sitt smått vulgära vokabulär att passa in i meningarna lika väl som en fondvägg i ett svenskt vardagsrum förstår jag inte. Men det smittar av sig. Jag vill också kunna skriva knulla utan att låta som en femtonåring. Jag vill också kunna skriva fitta utan att blinka tre gånger och sedan sudda ut det.

Så, en feministbibel? Ja, kanske. Eller kanske en bibel överhuvudtaget. Förutom det vulgära har hon en imponerande ordlista som hon använder sig av, en hel del ord som jag inte riktigt förstår men till skillnad från när jag läste ”Igelkottens elegans” blir jag i det här fallet så nyfiken att jag skulle kunna läsa boken en gång till med SAOL nära till hands. Jag vill veta precis vad hon menar, precis vad som står. Och allt som hon skriver, det är så bra, så bra. Visst, det fanns ett par kapitel som jag kanske hade klarat mig utan, men utöver det, briljant. Fullkomligt briljant och avundsvärt. Huvudkaraktären Isadora Wings funderingar, tankar och åsikter är både igenkännande, upplysande och tankeväckande. Hennes liv är kanske avundsframkallande, men oj så intressant att läsa om i inbundet format. Att läsa om hennes sängkamrater, bland annat den första kärleken som hon gifte sig med men som en dag utan skämt blev galen och trodde han var Jesus. Att boken är skriven och utspelas under 1960-talet känns knappt av alls. Ämnet, diskussionen, tankarna och funderingarna är sådana som aldrig har gått ur tiden.

När jag låg där uppe i Järvträsk och såg hur sidorna blev färre och färre fick jag smått panik, så jag började googla på mobilen. Kollade vilka andra böcker hon hade. Hur många har hon skrivit? Vem är hon? Vad gör hon? Var kommer hon ifrån? Förstår ni lyckan när jag låg där i sängen med en fantastisk bok som närmade sig sitt slut, och hittade den här? Va?

Förutom allt detta måste jag använda mig av ordet fantastisk en gång till, men nu till Annika Preis som måste ha gjort ett fantastiskt arbete med att översätta den här boken. Kan vara enda gången jag funderat på att välja nästa läsobjekt beroende på vem som har översatt den framför vem som har författat texten i fråga.

Avslutningsvis känner jag nu en viss svartsjuka gentemot alla som ännu inte har läst ”Rädd att flyga”. Och nej, jag menar inte avundsjuka, jag menar svartsjuka. För Erica Jong … nu talar vi förälskad, antagligen en begynnande kärlek.

(10/10)

Andra bokbloggare om ”Rädd att flyga”:

Bokmania
Eli läser och skriver

 

Detta inlägg publicerades i Betyg 9-10, Bokrecension, Humor, Klassiker, Norstedts, Relationer. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till ”Rädd att flyga”, Erica Jong

  1. annaljungdahl skriver:

    Ännu en bok på min att-läsa-lista alltså…

  2. Pingback: ”Förföra demonen: att skriva för livet”, Erica Jong | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  3. Pebbles Karlsson Ambrose skriver:

    Jag gillade också boken jättemycket!

  4. Pingback: Året 2011, ett år av nya möten och stora beslut | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s