Skrivtips till deckarförfattare

Plötsligt. Säg en deckarförfattare som inte har en förkärlek till detta ord och jag ska läsa den boken omgående. När jag ligger där i soffan blir jag inte förvånad för att författaren slänger in ordet plötsligt. Jag gapar inte av förvåning för att plötsligt står utskrivet. Ordet plötsligt generar ingen plötslig reaktion, snarare tvärtom. Och i synnerhet inte när ordet infinner sig på minst varannan sida.

Plötsligt, författarens genväg. Istället för att beskriva och försöka förmedla känslan av att något händer i rask takt skriver man plötsligt. För det mesta ett helt onödigt ord.

Exempel:
”Jag går längs vägen, tänker på dagen som passerat och morgondagen som återstår. Filosoferar. Plötsligt hör jag hur det tjuter till. Ser mig omkring men kan inte lokalisera var det kommer ifrån.”

”Jag går längs vägen, tänker på dagens om passert och morgondagen som återstår. När jag filosoferar som mest hör jag ett starkt ljud i närheten. Det tjuter, högt. Ser mig omkring men kan inte lokalisera var det kommer ifrån.”

Men det kanske bara är jag … vilket föredrar ni?

Det här inlägget postades i Skrivande. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Skrivtips till deckarförfattare

 1. Vixxtoria skriver:

  Om man har problem med att man inte hinner (och kanske inte heller riktigt vill) läsa alla dussindeckarna, så skulle det onekligen vara till stor hjälp med ett ”plötsligt-index” på framsidan. Högt index = ingen läsning.

  Fast för säkerhets skull skulle jag gärna också vilja ha listat hur många ”oväntat” och ”förvånat” som fanns i boken. Det kan hända att författaren tror sig komma undan med de orden nämligen.

 2. Sofia skriver:

  Föredrar helt klart version nr 2. Men varför i all världen läser du deckare? 🙂

 3. Annika skriver:

  Jag stör mig på formuleringen ”när jag filosoferar som mest”, fast det är kanske bara slarvskrivet för att få fram att man inte behöver använda ordet ”plötsligt”.

 4. Malin skriver:

  Alternativ nummer två, helt klart 🙂

 5. Desirée skriver:

  Nr 2! Känns som om författaren själv har brått när han/hon skriver Plötsligt istället för att formulera sig. Författaren vill snabbt vidare i sin text. Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s