Att välja förlag

Läste idag ett debattinlägg på Svensk Bokhandels hemsida som gjorde att jag nu bestämt mig för att blogga om det jag … nu ska blogga om.

I korthet så undrar Karl Beijbom, bokförläggare för Beijbom Books, i debattinlägget varför Bonnier inte säger något om alla påhopp som klängt kring Ranelid på senare tid, och det är väl en bra fråga om något? Jag har hört även från andra håll, från författare hos Bonnier, att deras engagemang gentemot enskilda författare ofta är mycket svalt. Störst är med andra ord inte alltid så himla bäst.

När det talas om vilka förlag författaraspiranter vill bli antagna hos är de tre förstnämnda alltid Bonnier, Norstedts och Piratförlaget.  De två i slutet gillar jag själv väldigt mycket, av lite olika anledningar. Den förstnämnda gillar jag mindre bra, av olika anledningar varav några jag tidigare delgivit här i bloggen.

Så, förlaget vars svar jag nu väntar på är inget av dessa tre och ofta när jag säger deras namn till människor ser de fundersamma ut och frågar vad det är för förlag. Och jag klandrar ingen för det eftersom jag själv inte hade någon koll alls på det förlaget förrän jag började recensera böcker i den här bloggen. Och inte är förlaget stort. Eller har en massa flashiga författarnamn. Men ändå, som jag vill bli utgiven där!

Jag hade ju tänkt skicka ut ”Kär lek?” till fler förlag i december, men efter ett besked från Bokförlaget Langenskiöld att de skulle titta närmare på mitt manus bestämde jag mig ganska enkelt för att låta extra portoutgifter vänta. Anledningarna var främst två:
1. Tänk om de vill ge ut mig!
2. Om de bestämmer sig för att inte ge ut mig kanske de ger någon form av feedback på vad det är som saknas/felas/behöver åtgärdas.

Så, varför gillar jag Langenskiölds så himla mycket då? Ja, jo. Jag gillar ju listor…

 • Mycket trevliga (ja vad ska jag säga? Jag gillar trevlighet).
 • Om någon av förlagets författare hamnat i någon form av vuxenmobb likt Ranelid vill jag tro att förlaget på något sätt givit sitt stöd.
 • Efter att ha läst flera av deras böcker kunde jag konstatera att de har duktiga korrekturläsare, formgivare och så vidare.
 • Det känns som att förlaget utvecklas. Och vem vill inte vara en del av utveckling?
 • Efter en del kontakt med förlaget på olika sätt känns det som att vi skulle ha ett mycket gott samarbete.
 • Förlaget är aktiva där jag också är aktiv vilket gör att jag tror att vi ser på marknadsföring på liknande sätt. Viktigt!
 • Förlaget är omtyckt av andra i branschen. Har hört väldigt fina ord från olika håll, bland annat att jag ska vara extra glad om jag får jobba med Susanne och Jonna (för de gillas i alla fall enligt en person: skarpt!).

Nå, några tankar om hur jag ser på val av förlag. Funderade för övrigt tidigare om jag skulle skriva ut Langenskiöld eller ej, men jag vet att jag varit inkonsekvent med det tidigare. Ibland har jag skrivit det, ibland har jag varit sådär hemlighetsfull med vem det är jag väntar på (som det ofta känns som att man ska vara). Men jag har alltså valt, förlag. Nu återstår bara att se om förlaget väljer mig.

”Words of love, are works of love.”
William R.Alger

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen, Kär lek?. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Att välja förlag

 1. anithastlund skriver:

  Jag håller tummarna för att de väljer dig.
  Själv jobbar jag stenhårt med ett filmmanus och får ligga lite lågt med skrivandet av böcker.
  Men när jag väl är klar skall jag nog kika på Langenskiöld. jag gör iallafall en notering om det i anteckningsboken.
  Ha det

 2. Maria E. skriver:

  Jag resonerade likadant som du, Malin, när jag valde förlag. Jag hade också fått upp ögonen för ett litet förlag och kände att det skulle vara helt rätt för mig. Jag kanske har fördomar mot de stora förlagen, men jag har fått för mig att de främst pushar för dem som det redan går bra för och att de inte är särskilt sugna på att ge ut okända debutanter. Att förlaget inte sluter upp bakom sina författare när de hamnar i blåsväder är riktigt dåligt.

 3. Bokbloggen skriver:

  Bra tips! Jag håller själv på att kika på förlag, tror jag ska skicka till ett som du dock inte har skrivit om som jag gillar. Min bok blir färdig väldigt snart – fast sen ska den korrläsas osv. Lycka till!

  //Anna

 4. Desirée skriver:

  Lycka till!!!

  Jag gillar Kabusa, alltid mycket vänliga när jag haft kontakt med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s