”Prins Charles Känsla”, Liv Strömquist

Det här är den första serieboken som recenseras i den här bloggen, men jag vågar lova att det inte är den sista. Något fördomsfull har jag väl intalat mig att serier består av tecknade figurer som gör sitt bästa för att säga roliga grejer. Nu är visserligen Liv Strömquists figurer både tecknade och för det mesta ytterst roliga, men utöver det är de även smarta och verklighetsförankrade.  Det hade kunnat vara du och det hade kunnat vara jag. De är tidstypiska. Skrattretande. Till och med upplysande.

Det enda som är lite störande är den tidvis mycket lilla texten. Och visst, det blir lite mycket till slut. Samtidigt är väl serier inte riktigt tänkta att läsas i ett sträck, så jag läste några sidor då och då. Det blir bäst så. Och räcker längre.

”Prins Charles känsla” fokuserar på det här med kärlek, och mycket på skillnaden mellan kärleken som förväntas av kvinnor och kärleken som förväntas av män. Jag brukar inte vara särskilt mycket för ”såna där” argsinta kvinnor som tycker att män är det värsta som finns, men det här hör inte dit, på något sätt. Hon är smart, Liv. Och hon har väldigt ofta rätt, nästan lite för ofta faktiskt. Hur kommer det sig till exempel att män i nutida serier (2 1/2 men, Alla älskar Raymond etc. etc. etc) alltid tycker illa om sina mammor? Och varför är egentligen Raymond tillsammans med Debra som han aldrig vill varken prata eller vara med? Och finns det någon motsvarighet? Finns det någon kvinnlig frontfigur i någon teveserie som avskyr sin pappa på samma sätt? Och som ogärna hänger med mannen hon är gift med?

Det är så smart, det här. Och så igenkännande och nyskapande. Alla dessa kändisar som hon slaktar och driver med, det är så roligt. Rakt på. Rätt upp. Perfekt presentbok till någon som gärna blandar ironi med genialitet, kanske allra helst till dig själv.

(9/10)

Andra litteraturbloggare om ”Prins Charles känsla”:
Bokhora
Och solen har sin gång
Boktoka

Detta inlägg publicerades i 2011, Övriga förlag, Betyg 9-10, Bokrecension, Serie. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Prins Charles Känsla”, Liv Strömquist

  1. Pingback: Året 2011, ett år av nya möten och stora beslut | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  2. Pingback: » Året som gick: en summering

  3. Pingback: 10 svenska favoriter i modern tid | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s