”Att skriva en roman”, Ivar Lo-Johansson

Det här är ingen bok som punktar upp hur man går till väga för att skriva en roman, det här handlar om hur det faktiskt gick till när Ivar själv skrev boken ”Godnatt, jord”.

Det som jag fann allra roligast med att läsa ”Att skriva en roman” är insikten om vilken otroligt stor skillnad det är med att skriva en roman nu mot för vad det var då. Inte just skrivandet i sig, att skriva, men hur och på vad. Det finns ett kapitel i början där Ivar samtalar med en kollega om varningen för skogsbränder som han läst om i tidningen. Detta gjorde att Ivar släpade runt med sitt manus för att han vågade inte lämna det i skrivarstugan, för om det skulle brinna upp var det också helt förgånget, eftersom det här var en tid långt före usb-minnen och externa hårddiskar. Så, för att undvika att det enda exemplaret av det han skrev på skulle riskera att brinna upp hade han det ständigt i en ryggsäck som han bar med sig överallt.

En annan högst skrattframkallande (i alla fall från min sida, Ivar var av en annan åsikt) händelse var när bokstaven A lossnade från hans skrivmaskin.

”Till en början satte jag mig att försöka skriva resten av manuskriptet utan a. Jag tänkte att jag efteråt kunde fylla i tomrummen för den felande bokstaven med bläck. Jag skrev också ett par sidor på det sättet. Men aldrig förr har jag vetat att mitt språk innehöll så många a:n.”

Vidare försökte han skriva ord som inte innehöll något a, men det gick sådär med den saken. Han försökte även använda sig av ä:et istället.

”Den kättän, säde stätärhustrurnä och burräde upp sinä plättä bröst.”

Ivar begav sig in till staden bara för att få höra att det inte fanns några reservdelar till just den skrivmaskinstypen, vilket jag om än inte just gällande skrivmaskiner ändå kan relatera till år 2011.

Jag skumläste en hel del för det fanns några kapitel som var relativt ointressanta. Den som är intresserad av skrivande och författeri bör dock ta sig en titt på den här boken, för här finns en hel del kloka ord gällande denna smått beroendeframkallande sysselsättning, men som Ivar själv skriver inledningsvis:

”Det är alltså inte fråga om en korrespondenskurs i författeri även om den kan ha något att lära ut. Den som på allvar vill bli författare blir det ändå.”

(5/10)

Det här inlägget postades i 2011, Övriga förlag, Betyg 4-6, Biografi, Bokrecension, Skrivande. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Att skriva en roman”, Ivar Lo-Johansson

  1. Sofia skriver:

    Hähä, väd gälet! Jag gärvär 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s