”Vänta, blinka”, Gunnhild Öyehaug

På bokens baksida står ett citat från Expressen: ”Att läsa Vänta, blinka är som att se en kanonrulle med snabba klipp på bio”. Och ja, så är det. Precis så, som om boken är skriven för ett filmmanus.

Den första meningen är ”Här ser vi Sigrid”. Den första meningen i kapitel sex är ”Nu befinner vi oss emellertid […]”. Ogillar det där med vi. Det gör att det känns som en barnbok. Och att det känns som ett filmmanus.

På sätt och vis är det konstigt att jag inte orkar längre än till sida 45, men på sätt och vis är det inte alls märkligt. Det är konstigt därför att handlingen i sig borde vara något som tilltalar mig, men jag tror det till stora delar är språket som förstör det för mig. Kommateringen, ah. Övermycket kommatecken.

”I vanliga fall pratar hon med Magnus om sådant, saker hon ser, saker hon läst, saker hon tänkt, saker hon analyserat, tänkt på och tänkt på medan hon borstat tänderna, lagt sig, duschat och ätit frukost nästa morgon, saker som utvidgats till att bli mer än saker, saker som vuxit fram genom henne som en enorm solros som fyller hela henne och stirrar henne i ansiktet av huvudet med sitt enorma, enögda ansikte, ända tills hon är nära att spricka och ringer Magnus för att berätta.”

En mening. Ovanstående stycke är en mening. Och det kunde kanske passera om det vore roligt, men det är det inte heller. Texten känns så krystad, det känns verkligen som om den ska vara rolig, men det blir bara … platt. Vänta, blinka och poff så var boken stängd.

(1/10)

Andra bokbloggare om ”Vänta, blinka”:
Fiktiviteter
Bokhora

Det här inlägget postades i 2011, Betyg 1-3, Bokrecension, Ej utläst, Månpocket. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Vänta, blinka”, Gunnhild Öyehaug

  1. sofiefitness skriver:

    hur många poäng då? känns lite gammaldags, när är den skriven?

    • malinthewriter skriver:

      Haha jag som försökte undvika att skriva ut poängen… 😉 Men nu står den där. Den kom ut förra året och har prisats till höger och vänster. Gammaldags känns den inte, särskilt inte som den refererar till moderna i filmer bland annat, i innehållet, men nää… Do not like this!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s