Förlagen ska ta ansvar för innehållet

Det talas idag om att förlagen ska ta ansvar för innehållet i böckerna de ger ut. Det första jag tänker på är självbiografier och den typen av litteratur som, felaktigt eller sanningsenligt, beskyller någon annan för något. Hur ska en stackars förlagsredaktör kunna faktagranska sådant material? Ringa upp och fråga ”ey, är det sant att du misshandlade din fru i tretton år? Inte det? Nehej nej då stryker vi det ur berättelsen då”?

En annan grej är att det känns som att det då mer blir förlagets bok, än författarens. För förlaget har ju makt över vad som ska och inte ska stå med. Och det betyder också att förlag inte kommer att våga ge ut böcker vars innehåll de kanske inte håller med, men i dagsläget ändå ger ut för att de har marknadspotential och stärker förlagets utgivning.

”En statlig utredning föreslår att ansvaret för innehållet i en bok flyttas från författaren till förläggaren.” Men varför? Och vad är det för utredning? Vem har gjort den och varför? Det går heller inte att förneka att när den här typen av förslag kommer bara några veckor efter den omtalade Kungaboken kan man ju inte annat än fundera om det har ett samband. Urlöjligt.

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s