”Vad gör alla superokända människor hela dagarna?”, Fredrik Lindström

Efter att ha läst ”Vad gör alla superokända människor hela dagarna?” kände jag bara att … kanske Fredrik Lindström bör hålla sig till att skriva mer fackinriktade böcker? Jag älskar ”Världens dåligaste språk” och ”Jordens smartaste ord”, men den är romandebuten är inte något vidare. Språket är något förvånande ganska bristfälligt, men det visar väl kanske att bara för att man är bra på termer, regler och annan kunskap om språk betyder inte det att man är bra på att omsätta det i praktiken.

”Vad gör alla superokända människor hela dagarna” är en samling korta berättelser, men som alla handlar om i stort sett samma sak: Missnöjda människor. Antagligen ska ingen berättelse vara den andra lik, men jag känner precis tvärtom. Det skulle i stort sett kunna vara en enda person som han berättar om, för alla svenskar är inte så som han beskriver. Faktiskt, även om jag egentligen inte vill erkänna det, känns boken något nedvärderande.

Lite kul kuriosa är att jag i ”Vänta, blinka” nyligen läste om en litteraturstudent som var enormt irriterad på att manliga regissörer i sina filmer envisades med att ha kvinnor som gick runt i stora herrskjortor på morgnarna, för vem gör det, egentligen? Tja … Karaktären Magnus i ”Vad gör alla superokända människor hela dagarna?” drömmer dagligen om en kvinna som var fantastisk på alla sätt och vis och gick hemma i hans lägenhet i en sån där stor skjorta och slarvig håruppsättning och bara var alldeles underbar.

Texten är i övrigt väldigt alldaglig och talspråkig, och berättelserna är lika djupa som vattennivån i Grundträsk. Visst finns det en del igenkänningsfaktor lite då och då, och visst var den lite rolig innan jag insåg att hela boken var likadan, och visst kommer jag säkert att läsa fler av hans böcker eftersom han trots allt är Gud, men någon bra debutroman? Nej, det tycker jag inte att det är.

(5/10)

Andra bokbloggare om ”Vad gör alla superokända människor hela dagarna?”:
Dagens bok

Detta inlägg publicerades i 2011, Betyg 4-6, Bokrecension, Bonniers, Debut, Humor, Reklampausbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s