Bokmässans inspirationsträff, del 2

När inspirationsträffen väl satte igång var det full rulle. Efter att ha träffats nere i hotellobbyn gick vi tillsammans till bokmässans egna lokaler. Passerade mässhallarna som var fulla med båtar, och det var ytterst märkligt att inte se till en enda bok och knappt en enda människa. Något mörkt var det också.

Väl inne träffade vi Birgitta Jacobsson Eklbom som är informationschef, samt Bertil Falck, bokmässans grundare och före detta vd. Ganska omgående frågade Birgitta småskrattande ”vem är det som har bloggat om hotellrummet?”. Ah, just det, det var ju jag det. Jag blir alltid lika förvånad när någon uppmärksammat något jag skrivit på nätet, i synnerhet när det bara gått en timme.

Det bjöds på vin och tilltugg och vi fick en ordentlig rundvandring till varenda kontor. Längs alla väggar hängde bokrelaterade grejer. En med vackra författarporträtt, en annan med samtliga affischer som bokmässan haft genom åren. Bertil Falck hade mycket att berätta om vad man än pekade på (eller inte pekade på).

Efter drygt en timme satte vi oss i en konferenslokal och Bertil började berätta om hur själva grundandet av bokmässan. Det var givetvis otroligt intressant att höra om hur bokmässan under sitt första år 1985 hade 28 seminarier, 5000 besökare och en utställning på 1000 kvadratmeter. Hälften av utställningsområdena var dessutom gratis för att locka folk. Förra året fanns det 3008 programpunkter, 500 montrar, 920 utställare från 29 länder. Och hur många besökare var det? 100 000?

Bertil erkände (flera gånger) att han gillar att ha uppmärksamhet, stå i centrum och prata. Det märktes, vill jag lova, men bara i positiv bemärkelse. Det är otroligt upplyftande och inspirerande att lyssna på någon som är så kunnig och engagerad, men som dessutom lyckas berätta om det på ett exemplariskt sätt. Han berättade bland annat att han från börjat varit polis. ”Jag har jobbat på Säpo. Det passade bra eftersom jag har dåligt minne så jag kom aldrig ihåg något jag hade sett.”

Samtidigt som han berättade visades ett bildspel, och en grej som jag tyckte var väldigt rolig var att höra om hur sex förlag år 1989 skrev ett protestbrev till bokmässan att de skulle bojkotta den. Anledningen? Jackie Collins var inbjuden, vilket de tyckte var sjaskigt. Om jag inte missminner mig ansåg de att bokmässan blivit horhus (haha!). Hur som helst, hennes besök blev givetvis succé och det kom så mycket folk på grund av henne att Rondo hyrdes. ”Jag hade ju fullt upp och jag älskar ju att stå i fokus som ni förstår”, kommenterade Bertil gladerligen.

Bokmässans inspirationsträff, del 1

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen, Bokmässa. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bokmässans inspirationsträff, del 2

  1. Pingback: Fantastiskt rolig nyhet! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  2. Pingback: Bokmässan: 1980, innan starten | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  3. Pingback: Bokmässan 1980: Innan starten del 3, Conny Jacobsson | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  4. Pingback: Året 2011, ett år av nya möten och stora beslut | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s