”Förföra demonen: att skriva för livet”, Erica Jong

När jag fick den här boken sparade jag på den, trots att jag inget hellre ville än att lägga mig på en filt ute på gräsmattan och bara sträckläsa. Vintern, snöblask och minusgrader satte stopp för det sistnämnda, och jag sparade på den helt enkelt för att ha något att se fram emot. Det farliga i att spara på något är att den där förväntan hinner växa, den gror i takt med att dagarna går och med tanke på hur jag älskade ”Rädd att flyga” var fröet ganska stort till att börja med. Och som jag blev besviken.

På bokens baksida står det att skrivandet är det centrala i handlingen, och om den kreativa demonen som ständigt måste förföras. Just det där om demonen återkommer flera gånger i boken och jag kan inte låta bli att tycka att det känns lite … fånigt. Kanske det låter mindre fånigt på engelska, men för mig var det som att skriva in en halvdan metafor i en text som i övrigt är fastspikad i verkligheten.

”Jag började skriva den här boken som råd till nykläckta författare.” Så lyder bokens första mening, och visst finns det en hel den goda råd och inspiration i ”Förföra demonen: att skriva för livet”. Ett stycke som jag själv relaterar mycket till är följande:

”Om man vill vara en god människa ska man inte bli författare. Det finns ingen möjlighet att skriva utan att mala sönder dem man älskar till rå köttfärs. Det är svårt att skriva och leva ett liv med normala tider. Det livsviktiga kapitlet kommer ibland samma kväll som man ska på middag. Man måste ständigt vara beredd. Ett skrivande liv är inget liv. Det är som Graham Greene sa i titeln på sin självbiografi: En sorts liv.”

Så visst finns det tips och råd precis som jag önskade, men det fanns även en hel del som kändes som att det nästan var taget direkt ur ”Rädd att flyga”. Copy paste. Som att jag läst det förut. Mycket handlade det om hennes män, ligga här och ligga där.

Språket är fortfarande fantastiskt, men medan jag läste ”Rädd att flyga” med en oro för den dagen den skulle vara utläst, läste jag ”Förföra demonen: att skriva för livet” och suckade ibland för att den kändes så himla lång.

(6/10)

Andra bokbloggare om ”Förföra demonen: att skriva för livet”:
Dagens bok
Boksyster

Detta inlägg publicerades i 2011, Betyg 4-6, Biografi, Bokrecension, Norstedts, Skrivande. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Förföra demonen: att skriva för livet”, Erica Jong

  1. Pingback: Året 2011, ett år av nya möten och stora beslut | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s