Börja skriva poesi?

Fick ett mejl från Brombergs sent igårkväll. Mejlet såg ut så här:

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är särskilt roligt eftersom jag de senaste veckorna ganska ofta tänkt: Kanske man skulle börja skriva poesi? Följt av: Men hur gör man det? Och, är inte poesi lite fånigt? (Ja, förlåt…)

Någon som har några tips? Skrivtips? Lästips? Någon bra poesisamling som jag bör spana in?

Detta inlägg publicerades i Skrivande. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Börja skriva poesi?

 1. Marita skriver:

  Du skulle gilla Dorothy Parkers ”En enda ros” tror jag.

 2. Anjo skriver:

  Jag har blivit mer och mer intresserad av poesi på senare tid – och inte minst det faktum att den kan vara så otroligt blandad. Jag håller just nu på och läser Shakespeares sonetter och har nyligen läst diktsamlingar av bl.a. Bo Setterlind.

  Poesi är något jag skulle kunna lägga alldeles för mycket tid på att skriva 🙂

 3. Jag läste det här inlägget i googlereader på mobilen i veckan (ett problem är att man läser alla bloggar men sällan kommer sig för med att kommentera då) och tänkte ge ett litet svar. 🙂 Jag skriver ju själv poesi och släppte nyligen en stencildiktsamling tillsammans med poesirörelsen jag är med i – La poème kalashnikov. Och jag säger att poesi absolut inte är fjantigt. Hade ett inlägg om det i min boklördag igår också. Grejen är att den poesin som är abstrakt, naturromantiserande och handlar om smäktande kärlek är typ det värsta jag vet. Men det finns så mycket mer. Några böcker jag tycker du ska kolla upp:

  Lukas Moodysson – Det spelar ingen roll var blixtarna slår ner
  Lukas Moodysson – Vad gör jag här
  Sonja Åkesson – Vara vit mans slav och helt andra dikter
  Michael Strunge – Kristallskeppet
  Charles Bukowski – Play the piano drunk like a percussion instrument until the fingers begin to bleed a bit
  Patti Smiths dikter
  Vladimir Majakovskij – Jag!

  Det är en början. 😀 förhoppningsvis hjälper de diktsamlingarna till att ändra din bild av poesi. Sen vad gäller det egna skrivandet så tycker jag: skit i det abstrakta och svåra, skriv utan regler och sammanhang. Själv skriver jag ibland dikter om fiktiva karaktärer, ironiskt, samhällskritiskt och personligt i en enda mix. Säg till ifall du vill läsa min stencildiktsamling också (”Och man vaknar och är krossad av ett tåg” heter den).

  Puh, det var min kommentar kring detta. 😀

  • malinthewriter skriver:

   Åååh tusen tusen tack för alla tips! Patti Smith har jag tänkt på tidigare, måste bara komma till skott också! 🙂 Har du läst Erica Jongs dikter? Blev lite nyfiken på dem efter att ha läst ”Rädd att flyga”.

   Vill gärna läsa dina dikter! 🙂 Älskar för övrigt så här långa och engagerande kommentarer. Gilla gilla!

   • Så lite så, kolla upp tipsen vetjag. 🙂 nej, Erica Jongs dikter eller romaner lockar mig faktiskt inte alls av ngn anledning… Kul att du vill läsa mina dikter, vill du alltså ha ett ex av stencilsamlingen? Och jag älskar också både att få och ge långa kommentarer!

 4. Åh justja, en sak till. Jag brukar aldrig läsa poesi på ngt särskilt sätt utan bara låta den skölja över mig som ett ordflöde. Då blir det underbart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s