Skrivtips 1: Berättelsens början

Sedan jag startade Skrivkoma.se har jag läst ett flertal manus, vars handlingar har varit helt olika men en sak har de gemensamt och det är att de börjar på fel ställe.

Jag vet själv hur det är, har gjort det i mitt eget skrivande och kommer säkert att fortsätta göra det. Efter att ha bearbetat ett manus femton gånger kan man det allt för väl för att kunna verkligen se det. Det där som egentligen inte … säger så mycket. Det där som … man faktiskt helt kan stryka för att texten blir så mycket bättre.

Tanken på att stryka 10 sidor är aldrig rolig eftersom det ofta är mycket tid nerlagt på dessa skrivna sidor, men det gäller att se texten som författaren, och att sedan granska den som läsare. Som författare behöver man ofta skriva mer, skriva detaljerat och utmejslat för att själv känna hur det hela ska utveckla sig, men när boken är klar måste den granskas annorlunda. Det där som var nödvändigt för den egna skrivprocessen blir överflödigt när det blir läsarens tur.

Ta en titt på inledningen på ditt manus och besvara följande frågor:

 • Hur är den första meningen? Är den alldaglig? Gripande? Meningsfull? Värdelös?
 • Hur är de första 5 sidorna? Sätter de fart på berättelsen som sig bör? (Tänk på att den röda tråden ska verkligen cementeras fast redan här.)
 • Försöker jag få in för mycket på för få sidor? Vad bör stå kvar? Vad kan jag omplacera till ett senare tillfälle? (Att presentera för många, dessutom ofta oväsentliga, karaktärer och handling i början är ett vanligt misstag.)

Skriv upp tre saker som du vill att läsaren ska känna under berättelsens 10 första sidor och granska sedan din text utifrån dessa. Ska det vara spänning? Gör den spännande! Ska det vara roligt? Få mig att skratta!

Mest av allt är det viktigt att ha med sig att stryka text är svårt, men gör ofta underverk.

Detta inlägg publicerades i Skrivande. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Skrivtips 1: Berättelsens början

 1. Bra tips! Inte för att jag planerar att skriva något manus men ändå (och ibland dagdrömmer jag om att försöka skriva en bok och det där är nog ganska giltigt då också.)

 2. Eldtunga skriver:

  Vilka bra tips.
  Det är lätt att bli ”blind”, men bra råd att skriva om tio saker. Ska testa det med manuset jag skriver på nu.

 3. Lina skriver:

  Du är klok Malin. Tänk om du funnits i min värld när jag famlade runt i mörkret. Äh, gör det fortfarande rätt mycket, men just sånt tog det tid innan jag lärde mig, på Skrivarakademin. Kram!

 4. /Micke F skriver:

  Mkt bra tips! Lägger till följande: Tips och regler är utmärkt vägledning i de fall där du känner dig rådvill eller oerfaren. Lägg dem på minnet och lär dig av dem, men kommer du på ett spännande, innovativt och personligt sätt att bryta mot reglerna, så kör hårt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s