Författaren Jenny Forsberg svarar på frågor om bland annat skrivande

Jenny Forsberg är ute på bloggturné i samband med boksläppet av ”Den snälla företagaren”. Idag är hon här hos mig och svarar på lite frågor om skrivprocesser, misstag och lästips! Välkommen Jenny! 🙂

Hur många böcker har du skrivit?
Två – om vi räknar dem som faktiskt har blivit färdiga böcker. Båda är fackböcker. Den första heter Tydliga texter – snabba skrivtips och språkråd. Den andra är Den snälla företagaren. Men om vi räknar dem som inte har blivit färdiga böcker än så har jag dessutom skrivit tre romaner. En av dem betraktar jag numera som en restprodukt från min läroperiod 😉 Den andra är en psykologisk thriller som jag letar förlag till och funderar på om jag ska ge ut själv. Den tredje har jag bara skrivit ett utkast till, så där har jag en hel del redigeringsarbete kvar.

Vilken var svårast respektive lättast att skriva?
Tydliga texter var lättast, eftersom den bygger på ett språkbrev som jag skickar ut via e-post en gång i månaden. Så jag hade redan grundtexten när jag sålde in boken till förlaget. Svårast? Hmm … det svåraste tycker jag egentligen inte är skrivandet utan att hitta ett förlag som vill ge ut mina romaner. Det har jag inte lyckats med än.

Kan du berätta om något missöde i samband med bokproducerandet?
När jag skrev Den snälla företagaren hade jag en trög period i början av skrivfasen, när jag skulle skriva två av bokens tyngsta kapitel. I samband med det gjorde jag en hel del research och vissa dagar kändes det som om jag bara satt och läste och inte skrev ett enda ord. Men när jag väl hade fått ihop de här två kapitlen så gick det som en dans att skriva resten av boken. Utan att jag visste om det gjorde jag nämligen inte bara research för de två kapitlen som jag arbetade med, utan även för resten av boken. Så därefter var det bara att skriva på. Det här var väl inte direkt något missöde, men det kändes som en motgång just då. Och jag lärde mig något om skrivprocessen.

Din senaste bok, ”Den snälla företagaren”, hur såg skrivprocessen ut kring den?
Jag skrev först en synopsis och ett provkapitel för att ha något att utgå ifrån när jag skulle sälja in boken till förlaget. Sedan letade jag förlag och avvaktade tills vi hade skrivit kontrakt innan jag började skriva boken. Det blev förvånansvärt få ändringar i den ursprungliga synopsisen – jag har bara lagt till eller ändrat på något enstaka kapitel. Jag brukar skriva på fredagar, så det gjorde jag från mars till november, med uppehåll på sommaren. Ibland stal jag lite skrivtid någon annan dag också, ibland bokade jag bort någon fredag till annat jobb, och de sista veckorna skrev jag lite mer intensivt, så då blev det kanske två skrivardagar i veckan. Jag skriver i Word.

Vad är det som särskiljer din bok om företagande från andra starta-eget-böcker?
Det som skiljer Den snälla företagaren från andra böcker i dessa genrer är att den hela tiden utgår från frågorna: Hur kan jag vara snäll mot andra (kunder, nätverk, konkurrenter etc)? Hur kan jag vara snäll mot mig själv? Dessutom är det en mycket praktiskt inriktad bok med gott om exempel och övningar. Tanken är att det inte ska vara en tjock faktaspäckad bok, utan en handbok som man omedelbart kan börja använda i sin verksamhet.

Vilket är det största misstaget som du gjorde när du själv var nystartad egenföretagare?
I början var jag väldigt naiv och trodde att det skulle vara hårt arbete i något år, men sedan skulle jag ha byggt upp en återkommande kundkrets och kunderna skulle trilla in alldeles av sig själva. I dag vet jag att sälj och marknadsföring ofta är extremt långsiktiga aktiviteter, att en potentiell kund som jag kontaktar i dag kanske inte blir min kund förrän flera år senare och att man som företagare behöver avsätta tid för sälj och marknadsföring varje månad i alla år.

Vilken bok, förutom dina egna, har inspirerat dig mest?
Två skrivarhandböcker som jag verkligen gillar är Att skriva av Stephen King och Skriv på! av Elisabeth George.

Vilken var den bästa bok som du läste under 2010?
Min favoritbok ”Munken som sålde sin Ferrari” upptäckte jag faktiskt under 2010. Jag har läst den flera gånger från pärm till pärm och återkommer dessutom till delar av den då och då för att hämta extra energi.

Tack Jenny för din medverkan! Jättekul idé med bloggturné. Har en känsla av att det kommer att dyka upp fler framöver. 🙂 Jag har även läst ”Den snälla företagaren”, och recension dyker upp inom en vecka.

Detta inlägg publicerades i Skrivande. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Författaren Jenny Forsberg svarar på frågor om bland annat skrivande

  1. Pingback: Bloggturnén: en sammanfattning | Jennys författarblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s