Ersättning vid utlån hos bibliotek

Mats Söderlund har skrivit ett intressant debattinlägg på svb.se om en pågående politikutredning inom litteraturvärlden, läs den här. Vad är ett bibliotekslån värt? Det är inte ens särskilt längesedan jag hörde om att det utgick ersättning till författare vid lån via bibliotek, men det som egentligen är mer konstigt är att … jag först tyckte det var konstigt. Ofta känns det som att just litteraturvärlden ska nöja sig med mindre än om till exempel varit verksam inom musik eller film. Hur ska man räkna, resonera, kring det här med biblioteksersättning? Vad tycker ni?

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ersättning vid utlån hos bibliotek

  1. Annika skriver:

    Jag tycker att det är självklart att ersättning ska utgå. Det är först efter uppnådda 2000 utlån på ett år som ersättningen betalas ut, allt under det går i stället till en fond varifrån författare kan söka stipendier. Ersättningen är inte hög, under en krona per utlån, och borde höjas. Många författare har merparten av sin inkomst från biblioteksutlåningen. Själv har jag bara bidragit till stipendiefondmedel än så länge. Ersättningen för utlån av e-böcker är något annat som borde ses över, där betalar biblioteken rätt mycket pengar för varje utlån, vilket på sikt kommer att urholka deras ekonomi. Ett bättre system behövs, tycker jag.

    • malinthewriter skriver:

      Håller med om att ersättning verkligen borde vara en självklarhet! Lustigt att ersättning för e-böcker är högre (?) eftersom det gissningsvis är betydligt vanligare att folk lånar dem även om de inte läser de eftersom e-böcker är så lättillgängliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s