”Jag älskar dig inte”, Christina Stielli

Jag blir så irriterad, frustrerad och vansinnig på Lotten. Vill redigera hennes sms så hon blir mindre mesig, mindre kär och mindre rädd att förlora det hon inte längre har.

”Jag älskar dig inte” handlar om en kvinna som blir lämnad av sin man, men som hon är övertygad ska komma tillbaka om hon bara ändrar på sig. Barnen hamnar i kläm, och den här mannen, Per, är så vidrig. Så vidrig. Vi får bland annat följa hur han skickar vidriga sms till henne, men som hon ändå försöker vända och vrida på så det blir något positivt. Just den här sms-konversationen lättar upp texten, gör den mer intressant och ger variation, vilket är något jag gillar allra mest med Christina Stiellis debutroman.

Direkt jag började läsa kände jag hur mycket den förmedlade samma känsla som den här boken. Skillnaden är dock att jag gillar Stiellis sätt att skriva, och jag kan även, trots att jag aldrig varit i närheten av någon skilsmässa, identifiera mig med en hel del av vad som sker, hur man tänker och agerar när saker och ting inte blir som dem borde. Kanske är det även det där med att jag aldrig varit i ett förhållande som blivit skadat som gör att berättelsen för mig går något långsamt. På W&Ws hemsida för boken står det att ”Hämnden smakar inte bäst serverad kall”, och jag väntar, väntar, väntar så himla länge på detta att boken nästan hinner ta slut.

Språket är bra men dialogerna känns stundtals något fåniga och Stielli har lagt för mycket krut på att varje mening ska vara något alldeles extra. Det är för många metaforer i stil med ”Utan en plan eller tanke blir mitt tomrum gigantiskt och ensamheten gör en krater i marken framför mig”. Metaforer kan förgylla vilken text som helst, men när det överdoseras på det här sättet förtas i mångt och mycket hela effekten. Istället för att som läsare dra efter andan vid en ovanlig gestaltning utmynnar det i en suck.

Men med det sagt: Helt klart godkänd debutroman. Jag blev ändå ganska engagerad och det är något förvånande med tanke på att mesiga människor är en av få allergier jag har, och särskilt när de kommer i inbundet format. Jag förstår att många ger den toppbetyg och gråter så ögonen flyter iväg medan de läser, men den målgruppen är nog inte riktigt jag. Har man familj, hus och ett hjärta utan is blir ”Jag älskar dig inte” antagligen inte lika lättsmält som den trots allt var för mig.

(7/10)

Andra bokbloggare om ”Jag älskar dig inte”:
Bims blogg
BreakfastBookClub
Anna Ljungdahl
Bokdebutant
Bokhora

Detta inlägg publicerades i 2011, Betyg 7-8, Bokrecension, Bonniers, Relationer. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till ”Jag älskar dig inte”, Christina Stielli

  1. Johanna skriver:

    Tack för recensionen, ska definitivt kolla in boken.

  2. Maya skriver:

    Jag var arg som ett bi när jag läste… upprörd och irriterad på karl fan! Hahaha… Då är en bok bra skriven *Ler*

  3. Pingback: Heja Sverige! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s