Mario Vargas Llosa till bokmässan!

Fick precis ett mejl om att Mario Vargas Llosa kommer till årets bokmässa. Så här står det:

”– Jag ser fram emot att äntligen få besöka Göteborg. Vi kände oss väldigt väl mottagna i Sverige och hade en fantastisk vecka i Stockholm även om den fullständigt sög musten ur mig, säger Mario Vargas Llosa.

–  Äntligen! Vi har bjudit in Mario Vargas Llosa till Bokmässan flera gånger tidigare och det känns mycket hedrande att han nu kommer hit, säger Gunilla Sandin, programchef på Bokmässan.

Mario Vargas Llosa tilldelades förra årets Nobelpris i litteratur med motiveringen ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”. Motiveringen passar väl in på hans nya bok Keltens dröm, en biografisk roman om diplomaten och den irländske frihetshjälten sir Roger Casement (1864–1916) som blev känd på sin tid för sin kritik av Belgiens grymma exploatering av Kongo. Casement var en av de första européer som förstod kolonialismens rätta väsen och hans kritik ledde till att Belgien tvingades avstå sin besittning.

Keltens dröm gavs ut på spanska 2010 och kommer i höst i svensk översättning på Norstedts.

Mario Vargas Llosa arbetar just nu på en essä och ska i år också äntra scenen för att spela teater igen, en dröm som gått i uppfyllelse på äldre dar.”

Av Mario Vargas Llosa läste jag i vintras ”Den stygga flickans rackartyg”, vars recension du finner här. För den kommande bokmässebesökaren rekommenderar jag även att bli medlem i Bokmässans Community. Det finns fortfarande mer att önska där, men sajten är under utveckling och jag är övertygad om att den kommer att bli ett bra verktyg inför september 2011!

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s