”Vem är Svensson?” Colette van Luik

Journalisten Colette van Luik har här lyckats sammanställa en mycket rolig och läsvärd dokumentation av hur den vanliga svensken lever och är just idag. ”Vem är Svensson?”bygger på statistik, undersökningar och intervjuer som på ett trevligt sätt blandas och gör texten luftig och lättläst.

Det diskuteras om vem Svensson är, vad som utmärker en Svensson och hur Svensson ser på sig själv Svensson visar sig inte vara så ärlig som Svensson själv vill ge sken av att vara. Jag får veta att Svenssons drömyrke är ingenjör, entreprenör och författare, det finns 2 miljoner singlar i Sverige (varav 70 % vill träffa någon) samt att 4 % av männen tar ansvar för vilka kläder som ska köpas till barnen.

Ett av de roligaste av snitten är det som tar upp Svenssons begär i att ständigt renovera hemma, vilket gissningsvis får många att skaka igenkännande på huvudet. Avsnittet kombineras, precis som alla andra, med statistik, och även den leder till skratt.

Colette van Luiks språk är mycket bra, och innehållets luftiga utformning gör att boken passar bra att läsa på bussen, tunnelbanan, i reklampausen eller vid andra tillfällen då man inte alltid hinner läsa så många sidor åt gången. ”Vem är Svensson?” är rolig läsning idag, men känns också som en bra redogörelse att återvända till i framtiden när våra barn och barnbarn vill veta hur det var att leva i Sverige i början av 2000-talet. Bra jobbat!

(9/10)

——————
Adlibris

Bokus

Detta inlägg publicerades i 2011, Alfabeta, Betyg 9-10, Bokrecension, Facklitteratur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Vem är Svensson?” Colette van Luik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s