”Typografisk handbok”, Christer Hellmark

Det här är en smått ovärderlig handbok för den typografi-intresserade. Boken går utmärkt att använda som uppslagsverk, men att läsa den från första till sista sidan i ett svep är inte heller det något problem.

Christer Hellmark tar upp vad typografi är, och vad som skiljer god från dålig typografi. Det handlar mycket om små detaljer som gör stor förändring, och som framförallt lätt blir irriterande om man inte bryr sig om att göra dem. Han har avsnitt om typografiska regler gällande allt som man bör veta vid framställandet av exempelvis en bok. Själv är det tredje gången jag läser den, och jag blir varje gång lika förvånad över hur bra den är.

För att kunna visa vad som skiljer bra från dålig typografi finns det även gott om exempel i boken, för att visa vilken skillnad olika teckengrad, typsnitt och radavstånd kan göra. Det handlar även om avstavning, kerning, spärrning och en hel del andra termer som kan vara väl värt att lära sig om man är i textbranschen. Jag har läst ganska många liknande böcker, men den här är helt klart den bästa, och jag tror att den är lätt att förstå även för den som inte är så insatt kring typografi.

”Typografisk handbok” utkom första gången 1991, och har sedan dess uppdaterats och återtryckts flertalet gånger. Enligt Ordfronts hemsida ska en ny upplaga ha varit på väg 27 april 2011. Den är dock fortfarande slutsåld hos Bokus och Adlibris, men förhoppningsvis dyker den upp inom kort.

(10/10)

Detta inlägg publicerades i 2011, Övriga förlag, Betyg 9-10, Bokrecension, Facklitteratur. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till ”Typografisk handbok”, Christer Hellmark

 1. anithastlund skriver:

  Den står här i min bokhylla och väntar på att läsas från pärm till pärm, men än så länge har jag bara gluttat lite i den.

 2. Sally skriver:

  Hej!

  Vet någon om boken finns i elektroniskt format? e-bok mm?

  Tack på förhand!

  Sally

  • malinthewriter skriver:

   Det tror jag inte, men eftersom den handlar om typografi och har många exempel så rekommenderar jag att beställa den i alla fall. Skillnaderna mellan text och text är betydligt lättare att se i tryckt format. 🙂

   • Sally skriver:

    Tack för det snabba svaret Malin!

    Jo, jag har beställt den. Men jag behöver boken (kap1,2,3) idag…Vad handlar kap 1,2 och 3 om? Rubrikerna hjälper…

    Mvh,

    sally

   • malinthewriter skriver:

    Kap 1. Modern textproduktion (historia, Gutenberg, utveckling Kap 2. Text är till för att läsas (Vad som gör en bra text, om att god typografi inte syns. 5 saker att tänka på: typsnitt, grad, radlängd, radavstånd, papprets färg/struktur/vikt) Kap 3. Att skriva text (kort avsnitt om lite skrivregler, rättstavningsprogram i datorn)

    Hoppas det var till hjälp 🙂 Vad läser du?

 3. Sally skriver:

  Hej!

  Det gör det, tack!

  Webbredaktör, Högskolan i Borås.

  Sally

 4. Hej!
  ingen som vill sälja boken på ett bra pris ?? behöver den då jag börjar imorn!! plz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s