”Vargen: den jagade jägaren”, Henrik Ekman

Det har tagit mig lång tid att läsa ”Vargen”. Många veckor. Månader. Inte för att den är långsam, seg och ointressant, men för att det inte finns någon bra tid att läsa den på. Jag har inte kunnat läsa den på kvällen för då har jag haft svårt att somna. Och jag har inte kunnat läsa den på morgonen för det vore en mycket dålig start på dagen.

Bokens förord inleds så här: Det råder vargfeber i landet. 2010 års historiska vargjakt, då 27 beviljade vargar sköts på några timmar av några tusen jägare i det gnistrande vintervädret, väckte starka känslor. Motsättningarna som funnits där hela tiden eskalerade till direkta hot. I det läget behövs en sak mer än något annat – kunskap.

Jag skulle önska att alla läser den här boken, för förutom att man lär sig mycket om vargen lär den även mycket om människan, om hur vi fungerar och hur vi kanske borde fungera. Henrik Ekman hävdar precis som George Orwell att Okunnighet är styrka. Det är lätt att hata något som man inte vet något om, och avfärda en hel djurart grundat på att den är farlig. Ett vanligt argument är att den inte tillför något i skogen, samt att den dödar många hundar som deltar i jakt. Efter att ha läst Henrik Ekmans fantastiska dokumentation går det enkelt att konstatera att dessa argument är lika hållbara som Järvträsksisen i mitten av maj. Många djur livnär sig på byten som vargen fäller, och vill man verkligen måna om sin jakthund är det betydligt bättre att lära den trafikvett och ta på den en flytväst, eftersom risken för att den ska drunkna eller bli påkörd är betydligt högre än att den blir slagen av en varg.

Det gör ont i hela kroppen när jag läser om tjuvjakt, fanatism och det extrema hat som detta djur uppbringar hos människor som antagligen inte ens kan stava till folkvett. Den ena metoden för utplåning värre än den andra. Att leta upp varglyor och döda alla valpar utom en för att locka fram även honan kallas i USA för The swedish Method.

”Vargen” innehåller även ett intressant kapitel som tar upp frågeställningen om när vargen egentligen blev ond. I bibeln är vargen symbolen för det onda, lammet för det goda. Fantomens varg heter Devil och Walt Disney har även han sin beskärda del av stygga vargar och många andra sagor likaså.

Så sent som på 1970-talet var vargen helt utrotad i Sverige. Nu finns den här, men i liten skala och jag undrar vad det är som gör att flera tusen jägare vill ge sig ut för att jaga 27 stackars djur? Är det sådan prestige i jaktkretsar att fälla en varg? Hur kan man skjuta något som ser ut som en hund? Och hur många hundar skjuts av misstag varje år för att de misstas för att vara en varg? För den som ännu inte är övertygad om vargens släktskap med hunden kan jag rekommendera denne att slå upp sida 35 i boken, och det finns även kapitel som tar upp just förhållandet mellan människans bästa vän och ett av vårt nutida största hatobjekt. Det är så tragiskt, så tragiskt.

Hur kan man skriva en hel bok om vargen?, frågade en vän som bor i Stockholm. Svaret är att inget djur är lättare att skriva om. Söker man som författare goda historier finns det inget djur i världen som kan mäta sig med vargen. Jag har försökt fånga upp de bästa, och kan min bok bidra till att krympa utrymmet för hat och rädsla och i stället öppna ögonen för vilket fascinerande djur vargen är har jag nått mitt mål.

Läs boken. För varje person som tar sig an att läsa detta prisbelönade och viktiga verk lovar jag kommer att bidra till att Henrik Ekmans mål uppnås ytterligare.

(9/10)

———

Adlibris
Bokus

Detta inlägg publicerades i 2011, Betyg 9-10, Bokrecension, Facklitteratur, Norstedts. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till ”Vargen: den jagade jägaren”, Henrik Ekman

 1. Pingback: Heja Sverige! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 2. Pingback: Människor skrämmer mig, inte vargen | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 3. Olov Roos skriver:

  Lära hundar trafikvett, det var något nytt. Om du har jagat med hund någon gång så skulle du förstå att det är omöjligt.
  Du säger att djur livnär sig vargens byten. Ja det stämmer men det är bara predatorer som gör det vilket knappast behövs.
  Det är ju ingen tillfällighet att vargen förknippas med det onda i bibeln. Har du hört uttryck som ”vargavinter” ”ropa på vargen” ”kasta åt vargarna” eller ”vargatider”? Varg har alltid förknippats med något ont och om du bor på landsbygden skulle du förstå. Urbaniseringen är ett stort hot för landsbygden och vargen bidrar verkligen till det.
  ”Hur många hundar skjuts av misstag för att de antas var varg”. Ingen vad jag vet. Vet du någon?
  Skulle också vilja lägga till en liten egen tanke och det är kopplat till det viktigaste ämnet i dagens samhälle. Miljöproblemen. Köttindustrin är väldigt kontroversiell då djuren ofta behandlas illa och industrin i sig är en stor miljöbov. Tänk då att en vuxen varg tar mellan 50-70 älgar per år i Sverige och det finns ca. 400 vargar i Sverige så då kan du ju göra matten själv. Älgkött är det mest ekologiska man kan äta (enligt mig) och du vet att det du äter levt fritt i skogen. Enligt mig är vargen därför en stor miljöbov samt det värsta rovdjuret som vi har i Sverige. Kan du då svara på varför en del vill ha kvar vargen? Jag förstår ingenting.

  • Malin Johansson skriver:

   Fler hundar skjuts av jägare (av misstag) än dödas av varg.
   http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/sandviken/for-hundarna-ar-jagarna-farligare-an-vargarna

   I artikeln står också att vildsvin är farligaste djuret för hunden, men varför är det ingen skallgång på det?

   Fattar inte heller att du kan jämföra med köttindustrin. Det är inte INDUSTRIN som är en ”miljöbov”, det är vi MÄNNISKOR som misshandlar djuren till döds. Så med din logik bör vi ju då inte heller ha kvar människan? Eller är det ett mänskligt beteende menar du? Att plåga djur?

   Det är inte vargens beteende som är det skrämmande i det här, det är somliga människors hat mot ett DJUR.

   Ps. Bor och är uppväxt på landsbygd. SÅ ja, jag förstår.

   • Olov Roos skriver:

    ”Fler hundar skjuts av jägare än dödas av varg” Ja det stämmer men det jag syftade på var att du undrade hur många hundar som skjuts i misstag för att vara varg. Det är två helt olika saker. De hundar som skjuts är nog inte i samband med vargjakt. Sen att vildsvinet skadar fler hundar än varg är kanske inte så konstigt om du tänker på att det finns mer än 200.000 vildsvin i Sverige och den jagas rätt friskt. Så risken för hunden att bli dödad av en varg är ju fortfarande å otroligt mycket än att bli dödad av ett vildsvin, räcker det som förklaring?

    Okej köttindustrin är långsökt men det är fortfarande en miljöbov, förstår inte hur du får det till att inte vara det. Misshandlar djuren till döds, lugn nu. Allt jag sa var att vargen och köttindustrin (jordbruket) är en miljöbov, och det är den. Det andra vet jag inte vart du fick det ifrån.

    Det jag tycker är skrämmande är folk som har en åsikt om varg undan att ta reda på fakta först. Egentligen borde bara de som bor där det finns varg få bestämma hur det ska va så får vi väl se hur det skulle bli. För tycker du det är rättvist att vissa ska drabbas för att folk inne i storstäderna mår bra av det finns varg i skogarna?

   • Malin Johansson skriver:

    Olov, jag är emot all sorts utrotning oavsett vilket djur det är. Du kommer aldrig kunna ändra min åsikt på den punkten. Du kan vrida och vända på det jag skriver hur mycket du vill, men det leder ingenstans. Och det är inte vargen i sig som skrämmer mig, utan det hat som jag sett den få fram ur andra människor. DET är otäckt. Han som har skrivit den här boken är en av Sveriges (världens) mest belästa vargexperter, men du verkar inte ta åt dig något av det han skrivit om vargen, eller?

 4. Olov Roos skriver:

  Jag har inget hat mot vargen, men jag ser ingen anledning till varför den ska finnas i Sverige. Vår vargstam idag är ju inte ens svensk. Den svenska stammens gener utrotades på 1800-talet, våran vargstam är i grunden vargar som invandrat. Jo har läst hans bok och tagit åt mig men det ändrar fortfarande inte min åsikt. Enda argumentet som finns till vargens fördel är att just argumentet att arten måste få finnas, sen tar det stopp där. Enligt min mening går det inte att ha en fungerande vargstam utan inavel om inte myndigheterna fortsätter som idag. Det vill säga lägga åtskilliga skatte miljoner på att flytta och undersöka vargar. Det är sjukt tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s