”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”, Sara Ohlsson

När jag kategoriserar böckerna jag recenserat brukar det gå under en del olika kriterier, så som betyg, handling och förlag. Dock finns det, som bekant, väldigt många olika förlag och för dem som inte har så stor utgivning brukar jag samla under den intetsägande kategorin ”Övriga förlag”. I och med denna bok, tar jag ut Gilla böcker ur den skaran. För jag är helt säker att de två böcker jag hittills läst från dem kommer att hamna i stort sällskap.

Så, ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”, vad säger Malin om den? En ungdomsroman om trevandet att våga känna det man gör istället för att låtsas känna det andra tycker att man borde. Den handlar om Olivia som blir dumpad och inte förstår vem hon är utan sin pojkvän vilket gör att hon börjar strula runt med lite … vem som helst. Och det leder till rykten, men med samma anda som i ”Tretton skäl varför”. Även om Olivia tycker det är jobbigt blir det ändå aldrig riktigt outhärdligt.

Det är en trevlig roman med mycket humor, sexsnack och festande. Sara Ohlsson skriver jättebra. Det är lättläst, noll problem att hänga med och ingenting blir rörigt, förutom i Olivias liv då.

Språket och tonen i boken påminner extremt mycket om ”Här ligger jag och blöder”, men jag vet inte om det beror på att Sara Ohlsson och Jenny Jägerfeld skriver likadant, eller om det är en flitig redaktör som har ett par korrekturtecken med i redigerandet. Det gör såklart att texten är jättebra, men samtidigt lite som att jag har läst det förr, lite kaka på kaka.

På insidan av bokens framsida finns ett citat från litteraturkritikern Lena Kjersén Edman som skriver att ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” är helt klichébefriad, och det kan jag väl inte riktigt hålla med om. Även om handling och språk har en betydligt högre standard än många andra ungdomsromaner inom samma område så finns det en del stråk som man har läst många gånger förr. Osäker tjej som hånglar med en tönt. Osäker tjej som hånglar med nån som inte är singel. Det i sig gör att jag ibland fick klichévibbar, men det berodde antagligen på att jag såg det där citatet precis innan jag började läsa. Annars hade jag mest troligt inte tänkt på det alls.

Dessutom skiljer sig den här från andra romaner genom:
1. Fantastisk gestaltning. Karaktärerna får liv och utseende genom bara ett par meningar.
2. Fantastisk dialog. Sara skriver verkligen så som folk pratar, som unga pratar. Mycket trovärdigt och dialogerna är något av det bästa med hela boken.
3. Fantastisk disposition. Många avsnitt är mycket korta, men det fungerar ändå och ger en särskild känsla till texten. Väldigt bra sätt för den skrivintresserade att se hur kapitellängd kan använda för att förmedla mer intryck än att bara göra avbrott från en sida till en annan.

En perfekt bok att sträckläsa på bryggan i sommar!

(7/10)

Andra bokbloggare om ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”:
Dantes bibliotek
Breakfast book club
Bokhora

—-

Adlibris
Bokus

Detta inlägg publicerades i 2011, Betyg 7-8, Bokrecension, Gilla böcker, Ungdom. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”, Sara Ohlsson

  1. Maria E. skriver:

    Låter som en bok jag skulle gilla trots att jag verkligen inte är någon ungdom längre:).
    Kram

    • malinthewriter skriver:

      Absolut! Det är som jag brukar säga när folk frågar vilken målgrupp ”Kär lek?” har. Den riktar sig mest till unga kvinnor, men det är ju något som sitter mer i sinnet än i personnumret 🙂 Att kategorisera målgrupper enbart efter ålder börjar kännas lite ålderdomligt i många fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s