Om att såga en bok

Crister Enander har i Helsingborgs Dagblad recenserat Urban Hagmans bok Illusionisten Olof Lagercrantz Samtiden och litteraturen. Recensionen finns att läsa här. Den är ett mycket bra exempel på hur en bra sågning ser ut, och jag kan inte annat än bli imponerad över avsaknaden av referenser i boken som Enander detaljerat uppmärksammar.

Jag har inte läst boken och har inga planer på att göra det heller, men blir alltid lika beklämd när jag läser den här typen av recensioner. Inte på grund av recensionen i sig, men jag börjar alltid fundera vad det är för en människa som lägger ner så otroligt mycket tid på att skriva en bok om någon man inte ens tycker om.

Jag hade själv ganska dålig koll på vem Olof Lagercrantz var tills för bara ett par minuter sedan, men efter att ha skummat igenom han resumé på Wikipedia verkar han väl inte vara värre än någon annan.

Men det jag vill säga har egentligen inte något att göra med just den här recensionen, utan hela saken i stort. Hur orkar man researcha och lägga ner månader av arbete på att skriva om någon man inte tycker om? Om någon skulle skriva en biografi om mitt liv tio år efter min bortgång, innehållande spekulationer kring vad jag tänkt när jag läst en viss grej … jag lovar. Jag hade återuppstått.

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om att såga en bok

  1. Johan Lindback skriver:

    Ja det är en bra fråga varför man lägger ned så mycket möda på en sån bok. Utifrån recensionen får man intrycket av att Hagman inte riktigt har tagit sin uppgift på allvar (vad har hans familjesemestrar med Lagercrantz att göra?). Men det mest beklämmande är nog att varken Hagman eller Mormor Förlag verkar ha fattat att det där (om Enanders uppgifter stämmer) är ordentlig badwill för dem! Sorglig historia helt igenom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s