Intellektuella unga överger litteraturen?

Jens Liljestrand har skrivit en krönika med ovan nämnda rubrik (- frågetecknet). Det är möjligt att läsningen just nu är i en nedåtgående spiral, men jag tror snarare att den kommer att börja peka uppåt igen. Just nu är litteraturen inne i en stor förändring. Man ska inte längre bara ta ställning till vad man ska läsa, utan även hur. E-böcker, läsplattor, ljudböcker, mobilböcker (?) … Det förvirrar. Samtidigt får litteraturen, precis som alla andra aktiviteter, mer och mer konkurrens från annat håll. Antalet möjliga sysselsättningar ökar ständigt, men det gör inte tiden. Det måste bli mer populärt att läsa, mer ok att skriva om författare och böcker även i tidningar som riktar sig mot unga, men det går inte att göra som man skriver på kultursidorna i en dagstidning. Böcker behöver bli mer hippt, och jag tror faktiskt att det kommer att bli det. Sedan vem Liljestrand anser vara intellektuella unga vet jag inte riktigt.

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Intellektuella unga överger litteraturen?

 1. Johan Lindback skriver:

  Det finns många faktorer som påverkar läsandet. Läsandet bland de yngre fick ett ordentligt uppsving när Harry Potter-böckerna kom. Kanske saknas det bara såna säljande böcker just nu? Det där med att läsandets ”död” förutspås tycker jag mig ha hört förut, det kommer knappast att hända den här gången heller. Tror, om inte annat, att läsandet bland de yngre kommer att få ett ordentligt uppsving när läsplattorna blir vanligare. Det är ju oftast de yngre som tar till sig ny teknik.

  • malinthewriter skriver:

   Så kan det säkert vara, med läsplattorna. Många yngre kan ju knappt slita sig från skärmen, och att göra det för att bläddra i en bok är inte att tänka på. Om man däremot kan läsa på skärmen … ja, kanske man kan ge det ett försök då 🙂 Dessutom kommer det ju fortfarande att finnas ”lästvång” i skolorna, och om dessa börjar förmedlas via läsplattor blir ju tillgängligheten till andra böcker genast mycket enkel.

 2. En del av mig blir lite ledsen och en annan del dör när jag läser sådana här rapporter om att läsningen går neråt. Men att den kommer dö ut tror inte jag heller, så det finns nu bara en väg att gå; UPP!!

  Jag tyckte att frågeställningen vilka ‘de unga intellektuella’ är är intressant! (Har dock inte kommit på något bra svar. Är det de som har högst betyg? De som är med i mensa? Är det de som läser flest böcker? Vem vet!??!)

 3. Eldtunga skriver:

  Måste bara fråga är det så då att de icke-intellektuella INTE överger litteraturen? De kanske bidrar till uppgång! (bara en löjligt inlägg från en trött person):)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s