”Kär i kärleken”, Lina Forss

Precis som i ”Agnes hjärta Edward”, ”Vildängel” och ”Hallonbäcken” bjuder Lina Forss på vackert språk även i ”Kär i kärleken”. När Lina först berättade för mig att hon arbetade med en ungdomsroman utbrast jag ”Nej! Jag vill ju läsa mer vuxet” (jo, det är sant, jag sa faktiskt precis så). Tre sekunder efteråt ändrade mig för visst tänkte jag väl att hon skulle fixa det också. Och det har hon såklart gjort, även om den förstnämnda romanen fortfarande är i en klass för sig i min bokhylla.

Det märks att Lina försökt ta ner sitt språk lite, men hon lyckas ändå göra det på ett sätt så det känns ungdom, men ändå Lina. Handlingen påminner mig lite om ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” som jag läste för bara några veckor sedan. Båda handlar om en tjej, i det här fallet heter honTimotej, som inte riktigt vet vad hon vill men hon gör vad hon tror. Hon träffar killar utan att veta om hon är kär i Måns, Wille, Paul eller John även om det för läsaren står ganska klart att hon, precis som titeln antyder, kanske mest gillar att vara kär. Hela tiden.

Det enda som jag känner är lite trist är att jag hade velat förstå bättre hur London ser ut. Det märks på texten att Lina själv bott i London i tio år, och då kan det vara enkelt att se allt framför sig utan att behöva skriva ner det. Bara man ser ordet Cromwell Road, Sloane Street eller Leicester Square dyker det upp mängder av bilder i huvudet. Det är dessa bilder jag som ännu aldrig varit i London gärna hade velat vara mer delaktig i, för jag ser inte riktigt London framför mig när jag läser och det är synd, för det hade jag gärna velat göra.

Jag önskar även att jag kunnat läsa ”Kär i kärleken” innan jag läste ”Vildängel” och ”Hallonbäcken”, som också handlar om Timotej. För nu förstår jag hur hennes familj verkligen fungerar. Jag hade säkerligen berörts mer av att läsa om moderns senare bortgång i cancer om jag först läst om Timotejs nära relation till henne, så som den beskrivs i ”Kär i kärleken”. För mig är just familjebanden, och avsaknaden av dem, det jag gillade mest. Kapitel och stycken som handlade om det berörde mycket och kändes väldigt ärliga, vilket väl förvisso även det där med all kärleksdramatik också gjorde, men kärleksdramatik i ungdomsböcker är, om än av en anledning, inte särskilt originellt. Vad som däremot är det är när boken är skriven med ett vuxet språk som lämpar sig även för unga. Förstår ni? Hur det går ihop? Nej, inte jag heller. Men ihop, det går det.

(6/10)

Andra bokbloggare om ”Kär i kärleken”:
Bokclara

Boken finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus.

Detta inlägg publicerades i 2011, Betyg 4-6, Bokrecension, Bonniers, Ungdom. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s