Skrivprogram?

Jag ska nu testa skrivprogrammet Scrivener (om jag får det att fungera). Vet inte varför, men jag blir lika förvånad varje gång jag läser om skrivprogram, som om jag inte kan förstå att det finns en värld utanför Word (!). Nu har jag ju dessutom en ny dator, Mac, som inte har ber än en väldigt basic textbehandlare.

Någon som testat något skrivprogram? Tips?

Detta inlägg publicerades i Skrivande. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Skrivprogram?

 1. huvudsaken är ju att mottagaren kan öppna formatet

  • malinthewriter skriver:

   Jo, men det verkar finnas program, som Scrivener, som är jättebra för själva skrivandet, uppbyggandet av berättelsen. Har precis laddat ner testversionen så det ska bli intressant 🙂 Word är ju rätt tråkigt faktiskt.

 2. Katarina Wikholm skriver:

  Det ska bli spännande att följa dina tester. Använder du Mac eller Windows? Någon sa att Scrivener fungerade bättre för Mac.
  Du får jättegärna testa StoryBox, som jag är nyfiken på för att skriva facklitteratur. Den finns för gratis nedladdning…

 3. Sofie skriver:

  Jag älskar det simpla FocusWriter (http://gottcode.org/focusw​riter/), men har nu börjat snegla på det mer Scrivener-liknande Celtx (http://celtx.com/). Båda programmen är gratis. 🙂

 4. Zyrica skriver:

  Jag föredrar att använda google docs. Du kan skriva vart du än är utan att ta med dig något, texterna finns på ditt konto på en säker dator hos google. De stöder alla vanliga format och har de vanliga ordbehandlar funktionerna man behöver. Du får till och med revisionshantering vilket är trevligt om man råkat klippt och klistrat lite för mycket. Allt du behöver är en dator med internet eller en telefon och ett googlekonto.

 5. Johan Lindback skriver:

  Det finns massor av olika program! Vill man ha ett Word-liknande program är OpenOffice det givna valet (det är open source, och därmed gratis!). En enklare variant är AbiWord. Vill man ha ett program som är mer inriktat på bokskrivande är StoryBox ett bra val (också open source). Vill man ha ett program som är en open source-variant av InDesign är Scribus ett perfekt alternativ. Vill man ha ett program som hjälper till att strukturera upp skrivandet kan jag rekommendera Storybook. (All program jag räknat upp är gratis!)

  • malinthewriter skriver:

   OpenOffice har jag på min PC. Det fyller ju sin funktion 🙂 AbiWord testade jag en gång men det var ju verkligen extremt basic. Scrivener som jag testar nu tror jag faktiskt kan komma att bli en keeper. Kostar väl nån hundring att registrera men av det jag sett hittills är det välinvesterade pengar!

 6. vi har Writer, gratis… Word är bra, om man ska lägga i hop flera kapitel, innehållsförteckning och andra finesse.

 7. Annika skriver:

  En intressant diskussion, det här. Men vad är det som gör det ena skrivprogrammet bättre än det andra? Själv kör jag med word och har aldrig reflekterat över om det är bra eller dåligt. Det duger att skriva i, göra de eventuella formatmallar jag behöver. Vad gör de andra programmet så bra/dåliga? Exempelvis Scrivener, som jag aldrig hört talas om tidigare. Ser fram emot en utvärdering.

 8. Lingonhjärta skriver:

  Har också letat efter bra skrivprogram länge men inte hittat något som jag varit nöjd med. Word fungerar bra om man skriver enkla texter men när man vill dela upp i kapitel så blir det bara ostrukturerat. Idag efter att ha läst här så har jag provat både Scrivener och Storybox och måste säga att jag redan nu älskar scrivener. Grymt program!!! Även på windows.
  Är jatteglad för tipset 😀 Tack!

 9. Bokfetischist skriver:

  Pages är macens motsvarighet till word, finns i appstore för billig peng och det är både snyggt och bra. Det går att spara till både word och som pdf.

 10. Alexandra skriver:

  Finns Scrivener på svenska???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s