Bokmässan: 1980, innan starten

Äktenskapet hade kraschat. Han jobbade som säljchef, tidigare verksam inom polisväsendet, Rikspolisstyrelsen, Säpo. Bertil Falck sökte förändring och valde att testa en helt annan riktning, fick syn på ”en anspråkslös annons där Göteborgs kommun sökte en administrativ chef till Stadsbiblioteket”. Han sökte. Blev kallad till intervju. Fick frågan vad han egentligen visste om bibliotek varpå han svarade: ”Det finns säkert duktiga bibliotekarier som kan hjälpa mig med den saken”. Han fick jobbet. Tjänade hälften så mycket som tidigare och hans brist på bokkunskap gjorde en del av personalen tveksam. Bertil ansvarade för ekonomi och administration av 28 biblioteksfilialer, fem bokbussar, hundratals anställda.

Arbetet som bibliotekschef väckte upp Bertil igen, och han förälskade sig i en bibliotekarie.  Och i en ny bransch. Bertil Falck bytte bransch i hopp om förändring, om att växa som människa, och det gjorde han. Idéerna blev bara fler och fler, men tiden blev det inte. En dag gick han till sin chef och frågade om han kunde få starta ett företag i biblioteksbranschen vid sidan om sin titel som bibliotekschef.
”- Jag hade varit på en konferens för bibliotekspersonal i Söderköping som var så tråkig. Jag tänkte att jag kunde göra det bättre själv.”

—-
Ovanstående information är hämtat ur Boken om Bokmässan s.9-13, skriven av Ulf Roosvald. Jag tänkte att vi inför Bokmässan 2011 ska få lite bättre koll på vad det egentligen är för berättelse som ligger bakom denna fantastiska fest. Efter att ha besökt Bokmässans bakgård i februari (kan läsas om det här och här) och träffat bland annat Bertil Falck själv, kan man inte bli annat än totalt fascinerad. Och inspirerad.

”När man inte vet hur svårt något är blir det ibland mycket enklare”,
Bertil Falck

Detta inlägg publicerades i Bokmässa. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bokmässan: 1980, innan starten

 1. Josefine skriver:

  Men gud så underbart! Är i lite ”samma” sits nu. Hoppas byta tvbranschen mot en tjänst på KB. Ska kanske referera till ovan story om de ifrågasätter min kunskap i litteraturhistoria;)

  BTW, hur coolt är detta?
  http://libris.kb.se/bib/12239321

 2. enligt O skriver:

  Ska tips Ulf om ditt inlägg!

 3. Henry skriver:

  Väldigt sympatiskt initiativ! Tack 🙂

  Vänliga Hälsningar
  Henry

 4. Tack för din bok som damp ned igår! Mycket fin. Jag har förövrigt nämnt den lite kort i min vanliga blogg så länge innan den kommer upp i Bohusläningen:
  http://duktigatjejen.blogspot.com/2011/08/produced-with-love.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s